6 tips waardoor je nooit meer stilvalt

6 tips waardoor je nooit meer stilvalt

Veel wielrenners overkomt het zo af en toe: je raakt de fiets een paar weken niet aan, en je zorgvuldig opgebouwde conditie is voor je het weet als sneeuw voor de zon verdwenen. Enorm balen natuurlijk, want al dat harde werk is dan voor niks geweest. 

Dat je soms verlangt naar een pauze na een periode van hard trainen is trouwens heel normaal. Maar als je rustweek verandert in een rustmaand, of nog erger, dan is dat zonde natuurlijk. Alleen al omdat je daarna weer helemaal van voor af aan moet beginnen. Maar ook omdat je wanneer je zo lang niks doet, minder lekker in je vel gaat zitten.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te blijven motiveren, het hele jaar door. Waardoor de kans dat je stilvalt een heel stuk kleiner is.  

Stel jezelf nieuwe doelen

De kans om stil te vallen is het grootst op het moment dat je een belangrijk doel hebt bereikt. Die challenge, die gave trip of gran fondo is net volbracht, en je focus gaat automatisch uit naar andere dingen. Misschien vraagt je omgeving daar ook wel om, en en heb je zelf ook de behoefte om even je rust te pakken. Heel logisch, maar stel jezelf wel meteen weer een nieuw doel, zodat je de motivatie behoudt, en de draad automatisch weer oppakt.

Wees realistisch

Wanneer je een doel hebt gesteld, dan wil je uiteraard zo snel mogelijk resultaat zien. En daardoor zul je vaak ook de neiging hebben om er flink tegenaan te gaan. Een goed streven natuurlijk. Maar je moet jezelf ook meteen afvragen of je trainingsschema wel realistisch is, en of je dat op de lange termijn gaat volhouden.

Twijfel je daarover, dan is het beter om een stapje terug te doen. Liever drie keer trainen per week, terwijl je die trainingen fluitend afwerkt, dan dat je krampachtig vijf keer traint, waarbij je spreekwoordelijk op je tenen moet lopen. Dat laatste hou je meestal niet lang vol, met heel wat frustraties tot gevolg.

Werk aan een routine

Trainen op vaste momenten kan er ook voor zorgen dat je minder snel stilvalt. Het voordeel: je weet van te voren je planning voor de week, en iedereen in je omgeving kan daar rekening mee houden. 

Door op vaste momenten te trainen creëer je bovendien een routine, wat ook helpt om minder snel stil te vallen. Het overkomt je minder snel dat een training er bij in schiet door drukte, en je maakt het jezelf ook gemakkelijker om gericht een trainingsschema te volgen.

Hou het plezier

Verlies jezelf niet in trainingsschema’s en kijk niet alleen maar naar de prestaties als daardoor de lol verdwijnt. Plezier hebben op de fiets is namelijk de belangrijkste drijfveer om het vol te houden. Je bent waarschijnlijk gaan fietsen omdat je dat in de eerste plaats erg leuk vind, en dus is het belangrijk om dat gevoel vast te houden. Wat je ook doet.  

Varieer

Wat meer variatie aanbrengen in je trainingen kan je ook helpen om het plezier te behouden. Wees wat dat betreft creatief, als je voelt dat het nodig is. Meld je aan bij een club, ga eens ergens anders fietsen, nodig iemand uit of kies eens een andere fiets of ondergrond. 

Variëren kan wat dat betreft op eindeloos veel manieren. Geen zin om te fietsen in de regen? Doe dan een korte hardloopsessie bijvoorbeeld, of volg voor de verandering eens een spinningles in de sportschool. Door meer te variëren hou je het sporten leuk, en je prikkelt je geest er ook nog eens mee.

Gun jezelf de tijd om weer op te laden

Je bent geen machine, en dus heb je soms ook de tijd nodig om even op adem te komen. Lichamelijk, maar vooral ook geestelijk. Gun jezelf dus ook die tijd wanneer je voelt dat je daar aan toe bent. De kunst is alleen om het niet te overdrijven. 

Doe je een week niks, dan zul je dat nauwelijks merken aan je fitheid. En ondertussen profiteer je wel van een uitgerust gevoel, zodra je weer aan de gang gaat. Tip: plan wel meteen je eerstvolgende training. Dan heb je iets om naartoe te werken en dan blijf je dat moment niet onnodig voor je uitschuiven.

Foto: Unsplash