Viezer dan je denkt: wat je (niet) wilt weten over je stuur

Viezer dan je denkt: wat je (niet) wilt weten over je stuur

Ondanks alle schoonmaakbeurten die je racefiets krijgt, is er waarschijnlijk één plek die alsnog wat liefde te kort komt, en dat is je stuur. Een broeinest voor bacteriën is het in potentie. Bah, zul je denken. Een niet zo’n lekker verhaal. Maar wel eentje waarover je wilt horen…

Een gemiddeld stuurlint heeft het zwaar te verduren. Denk maar aan al het zweet en vuil dat je stuur onderweg opvangt, zichtbaar en onzichtbaar, rit na rit. 

Wat extra liefde voor je stuur is dus wel op z’n plaats. Zelfs als je stuur er nog brandschoon uitziet en nog geen nare geurtjes verspreidt. En zelfs wanneer jouw fiets altijd op een droge plek staat opgeborgen. 

Laat staan als je een zwart stuurlint hebt, want die blijft voor het oog langer mooi. Waardoor je minder snel de neiging hebt om het lint te vervangen, of hem schoon te maken. En ondertussen stapelt het zweet en vuil zich op. 

Een forensisch team zou er waarschijnlijk zijn handen aan vol hebben, mochten ze een willekeurig stuurlint meenemen in een laboratorium… Ranzig verhaal? Best wel hè. Gelukkig kun je met deze 6 tips het ergste leed voortaan voorkomen. 

Maak je stuur met regelmaat goed schoon

Het ligt voor de hand, maar een van de beste tips is om je stuur met regelmaat schoon te maken. Niet alleen dus wanneer de modder aan je stuur is blijven hangen.

Een spons of doek en een sopje is alles wat je nodig hebt. Niet een klusje waar je naar uitkijkt waarschijnlijk, maar je durft je stuur tenminste weer aan te raken de eerstvolgende keer.

Vervang het stuurlint vaker

Wacht jij ook net zo lang tot je stuurlint is gaan slijten? Eigenlijk ben je dan al veel te laat natuurlijk, als je bedenkt hoeveel vuil en ranzigheid zich in de loop van de tijd verzamelt in je stuurlint.

Een stuurlint heb je bovendien al voor de prijs van een paar fietssokken. Voor het geld hoef je het dus niet te laten. En wat een heerlijk gevoel: een vers, schoon stuurlint aan het begin van ieder seizoen. Alleen al voor de moraal zou je het vaker moeten doen.

Kies voor een gemakkelijk te wassen stuurlint

Er zijn – uiteraard – heel wat soorten stuurlinten. Dik, dun, met perforaties, en van allerlei soorten materialen. Nog even los van het feit dat je kunt kiezen voor iedere denkbare kleur.

Opties te over dus. Maar koop je een nieuw stuurlint, dan is het zeker ook slim om een lint te kiezen dat gemakkelijk te reinigen is. Zo’n lint heeft meteen ook de eigenschap dat er minder vuil intrekt. Een fijne gedachte wanneer je weer op je fiets zit.

Gebruik een handdoek wanneer je binnen traint

Dat zweet een naar goedje is voor je fiets, hoeft niemand je te vertellen. Gelukkig zijn er voor je frame hele handige beschermers wanneer je vaak binnen traint. Het enige jammere alleen is dat ze je stuur niet beschermen. 

Zweet je veel? Leg dan standaard een handdoek over je stuur. Daarmee voorkom je dat het zweet in je stuur terechtkomt en die handdoek gooi je gemakkelijk in de wasmachine achteraf.

Laat je stuur goed drogen

Je stuur goed schoongemaakt? Goed bezig! Maar zorg wel dat je fiets weer droog is voordat je hem wegzet op een vochtige plek. Dat geldt voor je hele fiets trouwens, maar zeker ook voor je stuur. 

Je wil er niet aan denken, maar je zult niet de eerste zijn die schimmel ontdekt op zijn stuur. En die kans is nog groter wanneer je een fiets voor langere tijd opbergt.

Vermijd vochtige plekken

Nog beter is het uiteraard om je fiets te parkeren op een droge plek. Helemaal wanneer je de racefiets stalt voor de winter. Dat vochtige schuurtje is dus een hele slechte plek. Maar wat dacht je van de zolder, of een ander ongebruikt plekje in huis?

Aangezien je complete fiets er baat bij heeft, is dat best een overlegje met je huisgenoten waard!

Foto: Martin Bulla