Wat je moet weten als je overschoenen koopt

Wat je moet weten als je overschoenen koopt

Blijf je de hele winter buiten fietsen, dan kun je eigenlijk niet zonder overschoenen. Zeker niet op de hele koude of natte dagen. Maar het vinden van de juiste overschoenen kan soms nog best lastig zijn. Hier lees je daarom over de verschillende soorten, en waar je op moet letten bij de aanschaf. 

Soorten

Overschoenen zijn er in vele soorten, en afhankelijk van het weertype is het ene paar meer geschikt dan het andere. Een wind- en waterdichte set is natuurlijk perfect op natte dagen, terwijl je graag goed gevoerde overschoenen draagt als het guur is buiten.

Daarnaast zijn er ook nog overschoenen die je meer gestroomlijnd te maken, en die zijn uiteraard erg handig wanneer je een tijdrit rijdt.

De maat

Wanneer je overschoenen aanschaft, dan kun je in principe gewoon je eigen schoenmaat hanteren. Maat 44 betekent dus dat je ze over een schoen van maat 44 kunt aantrekken.  

Check uiteraard wel even of het model dat je op het oog hebt klein of groot uitvalt, zodat je eventueel een maatje kleiner of groter kunt bestellen. Een te ruime overschoen is vervelend omdat die kan gaan schuiven, terwijl een te krap paar een worsteling is om aan te trekken. Een te krappe overschoen kan daarnaast ook nog eerder kapot gaan, omdat er veel spanning komt op de rits (als die aanwezig is).

Weg of ATB

Het mooie van overschoenen is dat ze in veel gevallen voor zowel je raceschoenen als je mountainbikeschoenen geschikt zijn. Dat wil zeggen: verschillende typen schoenplaatjes passen vaak door dezelfde opening, waardoor je ze in alle gevallen kunt gebruiken. Uiteraard is dat wel iets wat je even moet checken voordat je een specifiek paar overschoenen koopt. 

Daarnaast zijn er ook nog overschoenen die speciaal bedoeld zijn om over gewone schoenen aan te trekken. Zonder dat je in je pedalen klikt dus.

Ben je op zoek naar overschoenen voor als je gaat gravelen of mountainbiken? Hou er dan rekening mee dat het op onverhard terrein vaak natter en modderiger is. Waterdichte overschoenen die je gemakkelijk kunt schoonmaken zijn daar dus nog meer van belang. 

Daar staat weer tegenover dat het in het bos vaak wat warmer is in de koude maanden, waardoor wat dunnere overschoenen vaak prima volstaan.

Extra eigenschappen

Let er niet alleen op hoe warm of waterdicht een overschoen is, maar check ook zeker de extra eigenschappen die een overschoen soms heeft. Denk aan reflecterende elementen zodat je beter zichtbaar bent, of kevlar verstevigingen zodat de overschoenen minder snel stuk gaan. 

Daarnaast zorgen overschoenen met een rits voor extra gemak bij het aantrekken, maar zonder rits zijn ze natuurlijk nog meer waterdicht.

Een goed paar overschoenen kan er op sommige dagen voor zorgen dat je nog steeds geniet van je rondje, in plaats van dat je verschrikkelijk hard aan het afzien bent. En daarom zijn ze een absolute must have, zeker in de koude maanden van het jaar. Daar komt nog eens bij dat je schoenen schoon blijven, wanneer je overschoenen draagt. En dat laatste is ook heel prettig op onstuimige dagen.