3 tips als je geen zin hebt om je eigen route te plannen

3 tips als je geen zin hebt om je eigen route te plannen

originele fietsroutes

Heb je geen zin of tijd om nieuwe routes uit te stippelen, maar ben je het standaard rondje wel eens zat? Dan kun je uiteraard ook gebruik maken van heel wat mooie routes die er al zijn. En hoe je daar aan komt is eigenlijk heel simpel.

Heel wat fietsers bouwen tegenwoordig hun eigen routes, en hebben daar ontzettend veel lol in. Eigenlijk is het dan ook een soort voorpret wanneer je de mooiste wegen ontdekt, die je vervolgens gaat fietsen. 

Toch kan het zo zijn dat die programma’s waarin je dat doet gewoon je ding niet zijn. Bovendien kost het je ook nog eens de nodige tijd, die je maar net moet hebben. Ga je liever gewoon fietsen zodra je even tijd voor jezelf hebt? Gelukkig kan dat ook. 

Op deze drie manieren ben je zo op weg en fiets je nooit meer een standaard rondje.

Vind en download de mooiste routes

Of je nu een kort ritje zoekt van een uur, een mooie graveltocht of een stevige ronde van een hele dag: er zijn heel wat sites waar je die routes eenvoudig vindt. Vaak zit daar ook nog een handige beschrijving bij van wat je kunt verwachten, plus een aanbeveling van andere fietsers.

Veel van deze websites hebben bovendien handige filters, waardoor je gemakkelijk zoekt op je woonplaats, of je regio. Waarbij je ook nog eens kan aangeven hoeveel kilometer je maximaal wilt fietsen.

Een paar van die handige sites zijn:
fietssport.nl, gravelrides.cc, routeyou.com en route.nl.

Herhaal de mooiste routes die je zelf ooit reed

Fiets je al een aantal jaren, én ben je in het bezit bent van een Strava-account? Dan bezit je zonder dat je het misschien beseft heel wat mooie routes. Denk maar aan alle mooie toertochten, social rides en clubrondjes die je ooit reed. Waarom zou je de mooiste er niet uitpikken om ze nog eens te fietsen? Waarschijnlijk ben je ook deze keer weer positief verrast.

Hopelijk heb je dat rondje wel een duidelijke naam gegeven. (En is dat niet zo, dan weet je nu waarom je dat voortaan beter wel doet.) Dankzij de handige zoekfunctie van Strava heb je die oude rit zo weer gevonden. Wanneer je de details bekijkt van dat rondje, dan kun je simpel het gpx-bestand downloaden.

Heeft jouw apparaat toevallig problemen met zo’n bestandje? (Dat wil wel eens namelijk.) Bewaar je oude rit dan eerst als route in Strava, en download daarna pas het gpx-bestand.

Op deze manier kom je zeer waarschijnlijk weer op wegen die je allang vergeten was! 

Vraag vrienden om hun aanraders

Nog een slimme manier om aan een mooie route te komen, is door een van je vrienden om zijn of haar mooiste route(s) te vragen. En natuurlijk kun je ook gewoon Strava gebruiken als inspiratiebron. Zodra je een mooie rit ziet waar iemand heel erg enthousiast over is, dan hoef je dat tochtje alleen maar op te slaan onder je eigen routes. Nog even de route downloaden voor je vertrekt, en je bent klaar voor een mooie rit!

Foto: Malik Skydsgaard