6 tips als je op fietsvakantie gaat in Spanje

6 tips als je op fietsvakantie gaat in Spanje

Zon, heerlijke temperaturen, rustige wegen en prachtige beklimmingen: Spanje heeft het allemaal. Grote kans dus dat je vroeg of laat naar dit populaire land afreist voor een fietsvakantie. Ben jij net plannen aan het maken? Doe dan je voordeel met deze tips.

Vermijd het hoofdseizoen

Natuurlijk is het ook mogelijk om in juli of augustus naar Spanje af te reizen. Maar als je de mogelijkheid hebt om in het voor- of najaar te gaan, dan is dat zeker een aanrader. Ook dan geniet je namelijk van de zon, maar de kans dat het snikheet is, is een stuk kleiner. Bovendien is het een stuk rustiger aan de kust, omdat de grote stroom toeristen al vertrokken is.  

Neem je tijd om te acclimatiseren

Net in Spanje aangekomen? Doe het lekker rustig aan dan, de eerste dagen van je fietsvakantie. Je lichaam moet waarschijnlijk nog wennen namelijk aan de plotselinge warmte.

Meteen beginnen aan die prachtige, lange tocht met flink wat beklimmingen lijkt misschien een goed idee, omdat je nog frisse benen hebt. Maar de kans is ook groot dat je jezelf dan tegenkomt halverwege. Begin dus rustig en maak het desgewenst langzaam zwaarder voor jezelf.  

Stel je in op de nodige hoogtemeters

Een open deur misschien, maar stel je in op de nodige hoogtemeters als je op fietsvakantie gaat in Spanje. Vlak is je route zelden namelijk, zelfs niet wanneer je langs de kust fietst.

Laat je aan de andere kant ook weer niet intimideren door al die hoogtemeters. Een vlakkere route is meestal wel te maken als dat je voorkeur heeft. En zolang je goed getraind die kant op gaat, is het gewoon een kwestie van je tempo aanpassen wanneer de weg omhoog loopt. 

Vermijd de stedelijke gebieden

Barcelona

Je fietsvakantie in Spanje combineren met een stedentrip? Een leuk idee natuurlijk! Maar bespaar jezelf dan wel een hoop ergernis en stress, door een accommodatie te huren buiten de grote steden. 

Het voordeel daarvan is dat je meteen geniet zodra je opstapt. Je hebt geen last van drukke wegen en hoeft niet telkens weer te wachten voor een stoplicht.

Neem ook warmere fietskleding mee

Dat we graag fietsen in Spanje, heeft uiteraard voor een belangrijk deel te maken met het weer.  Genieten van zomerse temperaturen in het voor- of najaar, wie wil dat nou niet?

Met zoveel zonuren per jaar in Spanje zou je haast vergeten dat je ook wel eens pech kunt hebben. Extreme kou zul je niet snel meemaken, maar een korte periode met regen is altijd mogelijk. Neem dus niet alleen je zomerkit mee, maar ook een regenjasje en wat kledingstukken voor als het wat frisser is op de fiets.

Overweeg om licht te reizen

Geen zin om je fiets mee te nemen naar Spanje? Geen probleem. Op heel veel plekken in Spanje kun je namelijk prima een racefiets huren voor je fietsvakantie. 

Wanneer je het vliegtuig pakt, dan zou je zelfs kunnen overwegen om alleen met handbagage te reizen. Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je dan nog steeds heel wat meenemen namelijk. En ondertussen maakt dat je reis lichter en goedkoper. 

Bovendien heb je dan geen stress op Schiphol, of je koffer wel met je meereist. Waardoor je een stuk relaxter aan je vakantie begint.

Foto’s: Unsplash