Fietsschoenen in grote maten: 5 tips waarmee je ze vindt

Fietsschoenen in grote maten: 5 tips waarmee je ze vindt

We worden in Nederland alsmaar langer, en onze voeten groeien net zo hard mee. Helaas groeit het aanbod aan fietsschoenen in extra grote maten wat minder snel. Waardoor het vinden van een goed paar schoenen in een grote maat nog een behoorlijke uitdaging kan zijn. 

Nu het wielrennen steeds meer aan populariteit wint, zou je denken dat er allang een winkel bestond die zich specialiseert in fietsschoenen in grote maten. Helaas is dat nog niet het geval. 

Sterker nog, wie raceschoenen zoekt in maat 49 of meer, die moet goed zijn best doen. Veel winkels en merken zien er blijkbaar nog steeds te weinig handel in.

Ondertussen krijgen we wel steeds grotere voeten in Nederland. Dat blijkt alleen al uit het feit dat steeds meer kinderen zich laten opereren aan hun voeten, om de groei af te remmen. Het enige nadeel daarvan is dat je er op tijd bij moet zijn. Maar zo’n operatie kan zomaar 4 tot 5 maten schelen.

Als jij grote voeten hebt, dan is dat voor jou natuurlijk een gepasseerd station. Maar waarschijnlijk heb je dan wel iets aan onderstaande tips.

Bij deze merken moet je zijn

Voor fietsschoenen in maat 47 of 48 kun je gelukkig nog bij aardig wat merken terecht. Maar zoek je een merk dat schoenen maakt tot maat 50, of zelfs nog meer, dan moet je al goed zoeken. 

Voor vrouwen stopt dat al veel eerder uiteraard, al heb je dan nog de uitwijkmogelijkheid richting de herenmodellen. Ook niet optimaal natuurlijk, want herenschoenen hebben vaak weer een andere breedtemaat.

Zoek je een paar wielrenschoenen in grotere maten, dan zijn er een aantal merken waar je goed terecht kunt. Bijvoorbeeld bij Giro, Shimano, Sidi, Northwave, Lake en Bont. Zij verkopen allen schoenen tot maat 50, en soms zelfs nog wat groter.

Zoek gericht

Zoals gezegd is er nog geen winkel of webshop die zich specialiseert in fietsschoenen in grote maten. En zoek je in één van de vele webshops, dan moet je geluk hebben. Sommigen bieden in mondjesmaat raceschoenen aan in maat 49, 50 of meer, en bij anderen houdt het al veel eerder op.

Zoek je in Google, dan kun je onder ’Shopping’ handig gebruik maken van de functie om te zoeken op maat. Natuurlijk vind je daarmee niet het totale aanbod schoenen dat online is te vinden, maar je ziet wel heel snel een aanbod aan schoenen in de voor jou geschikte maat. 

Die zoekfunctie houdt helaas wel op bij maat 50. Ook Google heeft z’n beperkingen dus.

Doe navraag

Trek niet te snel je conclusie wanneer een winkel of webshop je favoriete wielrenschoenen niet (meer) in jouw maat verkoopt. Vaak zal men je alsnog willen helpen aan een groter paar, als die mogelijkheid er is. De vraag stellen of een mailtje sturen is een kleine moeite, en het levert soms meer op dan je denkt!  

Kijk ook eens over de grens

Als je toch aan het speuren bent, kijk dan ook zeker voorbij de grens. In Duitsland bijvoorbeeld is het aanbod fietsschoenen minstens zo groot, terwijl de verzendkosten vaak niet veel duurder uitvallen. Bovendien zijn de prijzen van schoenen vaak net wat scherper, omdat de markt nu eenmaal een stuk groter is.

Laat een paar fietsschoenen op maat maken

Lukt het je echt niet om te slagen? Dan kun je natuurlijk ook nog overwegen om een paar schoenen op maat te laten maken bij een leverancier. Uiteraard is dit niet goedkoop, maar je koopt wel een paar fietsschoenen, die je als gegoten zullen zitten. En wanneer je zuinig bent, dan kunnen wielrenschoenen ontzettend lang mee. 

Als jij maar moeilijk de fietsschoenen kan vinden waarop je hoopte, dan is dat balen. Zeker wanneer je favoriete merk of webshop überhaupt geen schoenen verkoopt in jouw maat. Maar slagen zul je uiteindelijk vrijwel altijd, al is daar soms het nodige speurwerk voor nodig. Geef het niet te snel op dus.

Heb je het idee dat bovenstaande informatie onvolledig is? Mail dan jouw tip of suggestie door, voor een update van dit artikel. 

Foto: Velizar Ivanov