Vermijd deze 4 valkuilen als je fietshandschoenen koopt

Vermijd deze 4 valkuilen als je fietshandschoenen koopt

fietshandschoenen

Je geniet natuurlijk pas echt van je winterse ritjes wanneer je warme fietskleding draagt. En goede fietshandschoenen horen daar zeker ook bij. Keuze te over gelukkig, maar een miskoop is helaas ook snel gemaakt. Heb jij nog geen idee wat je nodig hebt? Check dan eerst even welke fouten je niet moet maken bij de aanschaf.

Eén paar kopen voor alle gelegenheden

Het liefst heb je natuurlijk één paar voor de hele winter. Maar net als met andere kledingstukken heb je vaak niet aan één paar genoeg. De temperatuur kan erg schommelen in de winter, en ook de weersomstandigheden wisselen doorgaans behoorlijk.

Het is dus handiger om minstens twee paar handschoenen te hebben. Eén voor de milde kou, en een dikker paar voor als het winters koud is. Een dunner paar kun je eventueel ook nog onder je dikke handschoenen dragen, als het echt bitterkoud is.

De verkeerde maat kopen

Ga er niet te snel zomaar vanuit dat je wel een M, L of XL zult zijn, maar check goed de maattabellen als je fietshandschoenen koopt. Vooral te kleine handschoenen zijn irritant en oncomfortabel.

Twijfel je over de maat, ga dan veiligheidshalve voor ietsje ruimer. In dat geval kun je er af en toe nog een dunner paar onder doen, en de lucht die gevangen zit in je handschoenen houdt je handen ook beter warm.

Niet goed op de functie letten

Koop je nieuwe handschoenen voor op de fiets, let er dan niet alleen op bij welke temperaturen ze comfortabel zijn, maar controleer ook goed voor welk weertype ze bedoeld zijn. Handschoenen van merinowol zijn bijvoorbeeld heel aangenaam als het droog is, terwijl handschoenen van neopreen juist alleen maar handig zijn in de regen, als het nog niet zo heel erg koud is.

Op de koudste dagen wil je natuurlijk een paar dat waterdicht is, maar wel nog steeds ademt. 

Afgaan op de mooie omschrijving

Uiteraard is ieder paar handschoenen het perfecte paar voor de koude dagen, als je de beschrijving mag geloven. Het beste kijk je daarom naar de specificaties voor een goed oordeel. Maar ook dan moet je niet alles al te letterlijk nemen. 

Zijn handschoenen bijvoorbeeld bedoeld voor temperaturen van vijf tot vijftien graden, dan is dat uiteraard een grove indicatie. Waarschijnlijk zijn ze in dat geval het meest comfortabel bij een graad of tien. En er bestaat een kans dat je al zweethanden hebt bij een paar graden meer.

Conclusie: neem dus vooral even de tijd als je nog fietshandschoenen zoekt. Check niet alleen de specificaties, maar lees ook vooral de reviews die je vaak ziet onder een product. Hoe meer je er leest, des te beter kun je een oordeel vormen over de kwaliteit. En vergeet vooral niet de maattabel te checken voor je op bestel klikt. Of nog beter: kijk en vergelijk in een winkel, dan weet je zeker dat je niets hoeft terug te sturen.

Foto: Tom Austin