Waarschijnlijk is het een van je grootste nachtmerries als wielrenner: de diefstal van je fiets waar je zo op bent gesteld. Maar hoe voorzichtig je ook bent, één moment van onoplettendheid kan al fataal zijn. Zeker nu steeds meer georganiseerde bendes handel zien in dure fietsen.
Precieze cijfers zijn er niet. Maar dat er minstens een half miljoen fietsen per jaar worden gestolen in ons land, is nog maar een voorzichtige schatting. Grote kans dus dat je erover kunt meepraten. Dat is natuurlijk al heel vervelend wanneer het je oude stationsfiets is, laat staan als ze je racefiets meenemen. Daar durf je waarschijnlijk niet eens aan te denken.
Nu we met z’n allen steeds duurdere fietsen kopen, zien criminelen er ook steeds vaker handel in. Met als gevolg dat je gestolen fiets al binnen 48 uur het land uit kan zijn, vaak op weg naar een nieuwe eigenaar in Oost-Europa, of nog verder weg.
E-bikes zijn populair bij deze bendes, maar ook dure racefietsen doen het goed. Volgens de cijfers slaan fietsendieven vooral toe in stedelijke gebieden. Maar ook de grensregio is berucht, Limburg in het bijzonder.
Dat we per jaar maar zo’n 100.000 keer aangifte doen bij de politie, zegt ook een hoop. De kans is maar klein dat je fiets wordt teruggevonden, en dus doen we vaak niet eens de moeite om het te melden.
Voorkomen is dus ook in dit geval beter dan genezen. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om het fietsendieven een stuk lastiger te maken.
Laat je fiets geen moment alleen
Het klinkt misschien wat overdreven, maar in tien seconden kan een fietsendief al zijn slag slaan. Verlies je racefiets daarom nooit uit het oog. Ook niet om even snel wat af te rekenen binnen. Vraag desnoods of iemand een paar minuutjes op je fiets wil letten. Nonchalance kan je anders zomaar fataal worden.
Let extra op bij grote evenementen
Juist bij grote evenementen als toertochten zijn er vaak kapers op de kust. Dieven weten al tijden van te voren dat er wat te halen valt, en profiteren daarnaast van de drukte en chaos, bijvoorbeeld bij een start of finish. Vraag ook in dit geval of iemand over je fiets kan waken als het nodig is, of maak als dat kan gebruik van een bewaakte fietsenstalling.
Parkeer je fiets in huis
Het voordeel van een knappe racefiets, is dat hij natuurlijk prachtig staat in je woonkamer of een andere plek in je huis. Het is ook nog eens de meest veilige plek voor je fiets, zeker nu dieven er steeds minder voor terugdeinzen om schuurtjes en bergingen open te breken. Nog een voordeel van je fiets in huis stallen is dat je hem natuurlijk altijd schoonmaakt.
Gebruik de privacy-settings van Strava
Je zult er vermoedelijk niet bij stilstaan, maar voor dieven is Strava is een gemakkelijke manier om dure fietsen te lokaliseren. Dat is gemakkelijk op te lossen door een pricacyzone in te stellen op Strava. Dat kun je doen in je instellingen, onder ‘Privacybeheer’. Dat zorgt ervoor dat het begin en einde van je ritje onzichtbaar zijn.
Als het niet anders kan: gebruik het beste slot dat er is, en nog liever twee
Een dure racefiets wil je eigenlijk niet onbeheerd achterlaten natuurlijk. Maar zie je echt geen andere mogelijkheid, neem dan zoveel mogelijk maatregelen om dieven te ontmoedigen. Bezuinig daarbij vooral niet op het slot.
Alleen het beste slot is goed genoeg voor jouw dure fiets, en liever nog gebruik je twee typen sloten. Veel fietsendieven zoeken namelijk naar één type slot, waarvoor ze gereedschap bij zich hebben.
Maak je fiets altijd vast aan een object dat vast staat aan de grond. Daarnaast is het slim om je fiets te parkeren op een zichtlocatie. Een rustig straatje of steegje achteraf zorgt er namelijk voor dat een dief ongestoord zijn gang kan gaan.
Maak je fiets altijd vast, ook op een fietsendrager
Een fietsendief kan op ieder moment toeslaan, dus ook als jouw fiets netjes op de fietsendrager staat. Maak hem dus ook op die plek altijd vast, ook al ben je in de buurt van je auto. Ook hier geldt weer dat dieven maar heel even nodig hebben als je zelf even bent afgeleid.
Gebruik een GPS tracker
Een GPS tracker voorkomt niet dat je fiets wordt gestolen, maar het maakt de kans wel heel veel groter dat je hem weer terugkrijgt. Verschillende bedrijven zijn gespecialiseerd in het plaatsen van zo’n tracker, waarbij ze ook het opsporen van je gestolen fiets voor hun rekening nemen.
Een tracker is zeker ook handig wanneer je fiets is gestolen door ervaren criminelen. Dan is de kans groot namelijk dat je fiets al binnen enkele dagen het land uit is. Snel ingrijpen is dan vereist. Helaas heeft deze service wel een behoorlijke prijs. Die kun je dus maar het beste beschouwen als een hele goede verzekering.
Sluit een verzekering af
Over verzekeringen gesproken: je voorkomt er geen diefstal mee, maar je kan het leed er wel enorm mee verzachten. Verdiep je bij het afsluiten van een verzekering goed in de kleine lettertjes. Bijvoorbeeld tot welk bedrag een fiets is verzekerd. Maar ook welke situaties in de dekking zijn uitgesloten.
Doe altijd aangifte
De kans mag dan klein zijn dat de politie je fiets terugvindt, toch is het belangrijk om aangifte te doen. Ten eerst omdat je altijd geluk kunt hebben natuurlijk. Bovendien komt je fiets terecht in het fietsdiefstal-register, waar niet alleen de politie inzage in heeft, maar bijvoorbeeld ook fietsenmakers. Er is dus een kans dat je fiets op die manier weer boven water komt.
Daarnaast kan de politie door jouw aangifte beter inzicht krijgen in criminele activiteiten, bijvoorbeeld als er een bende actief is in jouw regio.
Het stelen van fietsen is tegenwoordig helaas big business. De belangrijkste tip is daarom: wees altijd alert en sluit ieder risico zoveel mogelijk uit.
Foto: Markus Spiske / Bronnen: ANWB, Fietsersbond, RTL Nieuws