De ‘Star Wars-helm’ met F1-technologie van Uno-X

De ‘Star Wars-helm’ met F1-technologie van Uno-X

Redeemer 2Vi

Sweet Protection heeft een tijdrithelm ontwikkeld die schijnbaar erg snel is, maar die het ook niet gek zou doen in een Star Wars-film. 

Wanneer je iedere koers volgt – zelfs in het vroege voorjaar – dan zag je de Redeemer 2Vi van het Uno-X-team misschien al wel voorbij komen. Tijdens de tijdrit in de Volta ao Algarve werd de helm van Sweet Protection al een keertje in de praktijk getest namelijk.

Waar de Redeemer 2Vi van opzij nog redelijk gangbaar oogt, daar is de fietshelm recht van voren echt een opvallende verschijning. Die vorm heeft de tijdrithelm niet voor niks, want het schijnt dat je er ook nog heel hard mee kunt fietsen.

Redeemer 2Vi

Hoofdsok

De Redeemer 2Vi laat maar weer eens zien dat de zoektocht naar nog snellere fietshelmen nog lang niet over is. Specialized bewees dat natuurlijk ook al vorig jaar, met een opvallende helm met hoofdsok, die tijdens de Tour werd geïntroduceerd. 

Formule 1

Hoofdverantwoordelijk voor het concept van de Redeemer 2Vi is Lead Aerodynamicist Kyle Forster. Een man met de nodige expertise, want Forster was ook drie seizoenen lang verantwoordelijk voor de aerodynamica van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team.

De ontwikkeling van de Redeemer nam ongeveer een jaar in beslag en er werden in die tijd maar liefst acht prototypes getest in de windtunnel. 

Tijdens die tests onderzocht Forster niet alleen de meest optimale vorm van de helm, maar ook het effect van verschillende soorten kleding, de lichaamstypen van renners en de verschillende windsoorten.

Redeemer 2Vi

Opvallende curve

Het resultaat is een fietshelm met een behoorlijk opvallende curve. De helm sluit daardoor goed aan op de rug en de schouders van de renner. En dat moet weer zorgen voor een betere luchtstroom. 

Een deel van de lucht gaat daarbij door de helm, via de grote opening aan de voorzijde. Een verkoelend effect heeft dat niet, maar het maakt de Redeemer wel weer een stukje sneller. Onder meer omdat de lucht in de helm zich sneller verplaatst dan erbuiten.

Schouderbreedte

Na alle tests besloot Sweet Protection uiteindelijk twee varianten te maken van de helm, in twee breedtes. Welke helm het meest optimaal is voor een renner, hangt af van zijn of haar schouderbreedte.

De Redeemer 2Vi is ook voorzien van MIPS. De helmtechnologie die je tijdens een val beschermt tegen roterende krachten die vrijkomen. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in deze snelle helm, dan moet je nog wel een tijdje wachten. Een datum waarop de Redeemer in de verkoop gaat is nog niet bekend, maar vermoedelijk is dat pas veel later dit jaar. Daarnaast is het ook nog gissen naar de prijs op dit moment.

Wil je meer weten over de helm? In bijgaande filmpje legt Kyle Forster in detail uit hoe de Redeemer tot stand kwam.

Foto’s: Sweet Protection