Dit is de snelste wegfiets volgens Strava

Dit is de snelste wegfiets volgens Strava

Canyon Aeroad

De snelste wegfiets van 2019? Een interessante vraag dacht Strava. En dus deed de sport-app eens een goede analyse van zijn data om het antwoord te achterhalen. Het resultaat is een mooi lijstje van 20 fietsen. Met helemaal bovenaan een hele rappe fiets van Duitse makelij.

Op Strava draait alles om de cijfers. Sterker nog, de app kan zelf ook mooie cijfers overleggen als het over zijn gebruikers gaat. Meer dan vijftig miljoen atleten gebruiken de app, om er dagelijks miljoenen activiteiten mee vast te leggen. Alles bij elkaar levert dat natuurlijk een berg aan interessante data op.

Dat Strava op de achtergrond heel veel doet met al die gegevens die wij bij elkaar fietsen, daar heb je misschien niet eens weet van. Toch publiceert de app regelmatig nieuwe projecten via Strava Labs. Daarnaast is er ook nog Strava Metro, een platform waar de app zijn kennis deelt over infrastructuur en transport.

Natuurlijk had Strava al eens onderzoek gedaan naar de snelste fiets. Maar tot op heden moesten we het doen met een top vijf, die volledig bestond uit tijdritfietsen. 

Gelukkig trok CyclingTips aan de bel bij Strava om eens helder te krijgen wat dan de snelste wegfiets is van 2019. Want dat laatste is natuurlijk ook een mega interessante vraag voor wielrenners. 

Criteria

Beide partijen gingen vervolgens in conclaaf over de exacte criteria. Zo bedacht men dat er minstens 500 fietsen moeten rondrijden van een model, om te voorkomen dat er hele vreemde exemplaren in het lijstje zouden staan. Fietsen waar je nog nooit van gehoord hebt. 

Ook werden wedstrijden, indoor-ritjes, woon-werkritjes en virtuele fietstochtjes buiten beschouwing gelaten, om een waarheidsgetrouwer beeld te krijgen van iedere fiets in gangbare situaties.

De snelste wegfiets van allemaal volgens Strava? Dat is de Canyon Aeroad. De Duitsers zullen daarmee dubbel in hun nopjes zijn, want de snelste fiets van 2019 stond ook al op hun naam. Dat is namelijk de Canyon Speedmax. 

Verrassing

Acht van de tien fietsen in de top tien waren verder aero wegfietsen, van de merken die je daar verwacht. Toch was er ook een verrassing in de uitslag. Een zeer opvallende fiets in het lijstje is namelijk de Sensa Romagna, nota bene van Hollandse bodem. 

De fiets heeft zeer bescheiden features en een zacht prijsje, maar sluipt toch gemakkelijk de top vijf binnen. Een verklaring daarvoor? Dat de fiets voornamelijk in ons eigen extreem vlakke land wordt verkocht en gebruikt zal daar alles mee te maken hebben. 

Meer ins en outs over het onderzoek, plus de gehele top 20 bekijk je hier.

Bron: Strava / CyclingTips