8 signalen dat je racefiets te klein of te groot is

8 signalen dat je racefiets te klein of te groot is

Voelen jouw ritjes op de racefiets vaak oncomfortabel? Dan zou het kunnen zijn dat je op een te kleine of een te grote fiets rijdt. Als jij nog twijfelt, dan is het goed om te letten op deze signalen.

Je zadelpen steekt een enorm eind uit

Steekt jouw zadelpen een enorm eind uit en krijg je daar vaak opmerkingen over? Dan rij je waarschijnlijk op een te kleine fiets. En die kans is helemaal groot als je zadel al hoger staat dan eigenlijk veilig is.

Je moet je armen overstrekken

Natuurlijk kan het zijn dat je nog moet wennen aan je houding op een (nieuwe) racefiets. Maar moet jij je armen telkens overstrekken, terwijl je de fiets al een behoorlijke tijd hebt, dan is het waarschijnlijker dat je op een te grote fiets rijdt. 

Nog een aanwijzing daarvoor: je schuift erg vaak naar de punt van je zadel.

Het voelt alsof je in elkaar gedrukt zit

Het omgekeerde van wat je net las kan natuurlijk ook. In plaats van dat je jezelf enorm uitstrekt heb je dan het gevoel dat je in elkaar gedrukt zit. Herken je dat gevoel, dan is het raadzaam om een specialist te laten kijken naar je positie op de fiets.

Je hebt je zadel ver naar voren of achteren staan (zonder resultaat)

Ook een zadel die extreem ver naar voren of naar achteren is geplaatst, kan een sterke aanwijzing zijn dat je eigenlijk op een te grote of kleine fiets zit. Vooral wanneer je ondanks die aanpassing nog steeds niet lekker op je fiets zit. 

Je raakt met je tenen het voorwiel

Het kan gevaarlijke situaties opleveren als de punt van je schoenen je voorwiel raakt. Maar naast dat risico is het vooral ook een teken dat je fiets zeer waarschijnlijk te klein is. Hoe kleiner een fiets namelijk, hoe dichter de wielen bij elkaar staan.

Je ziet de naaf van je voorwiel

Ook dit is een handige manier om te zien of je fiets te groot of te klein is. Zie jij de naaf van je voorwiel tijdens het fietsen? Dan zit je vrijwel zeker op een fiets in een verkeerde maat. Normaal gesproken (in een normale rijpositie) zal dat niet lukken namelijk, omdat je stuur het zicht ontneemt. Test het maar eens!

Je knieën raken regelmatig het stuur

Je knieën horen normaal gesproken niet het stuur te raken tijdens het fietsen. Zelfs niet als je op de trappers gaat staan. Overkomt jou dat wel, dan weet je dus zeker dat je een te kleine fiets bezit. 

Je hebt vaak pijntjes

Zijn het telkens weer je rug, nek, schouders, polsen of knieën zijn die protesteren onderweg, dan kan dat komen door tal van redenen. En een daarvan is dat je een fiets hebt in een verkeerde maat. Een te kleine of grote fiets zorgt namelijk voor een onnatuurlijke houding. En dat zul je al snel gaan voelen.

Als je pijn ervaart dan is het sowieso verstandig om een specialist te laten kijken naar je positie op de fiets. Ook als de maat van de fiets wel in orde is, dan is er vaak het nodige te verbeteren aan de afstelling.

Uiteraard zijn bovenstaande signalen slechts een mogelijke aanwijzing. Trek dus niet te snel conclusies, maar ga naar een specialist als je twijfelt. Deze persoon kan eenvoudig nagaan of je de juiste fiets hebt.

Waarom een fiets in de juiste maat zo belangrijk is?  Ten eerste voor je comfort natuurlijk. Maar je kunt er ook vervelende blessures mee voorkomen. En als dat je nog niet overhaalt om een check te laten doen: je gaat op een fiets in de juiste maat ook nog eens efficiënter, en dus harder fietsen. 

Drie hele goede argumenten om er werk van te maken.

Foto: In de Kopgroep