Maakt dit opvallende nieuwe zadel je sneller?

Maakt dit opvallende nieuwe zadel je sneller?

De SaddleSpur

Een steuntje in de rug nodig tijdens het fietsen? Dan is dit bijzondere zadel misschien wel wat voor jou. De SaddleSpur verhoogt volgens de makers niet alleen het comfort, maar maakt je blijkbaar ook nog wat sneller.

Racefietszadels zijn er in heel wat vormen, maar de meest afwijkende van allemaal moet dit zadel van SaddleSpur wel zijn. Het zadel heeft een verticale uitloper, die dient als smalle steun voor je bekken. Het verdere zitgedeelte komt overeen met een traditioneel zadel. In dit geval met een korte neus, en een gat in het midden.

Het extra steuntje in de onderrug geeft volgens SaddleSpur niet alleen extra comfort tijdens het fietsen, maar het zadel helpt je blijkbaar ook om meer kracht te zetten. Vooral wanneer de weg wat oploopt.

De SaddleSpur

Tijdrit

Om die bewering te staven deed SaddleSpur uiteraard de nodige tests. Een van die tests werd uitgevoerd door de Cambridge Centre for Sport and Exercise Sciences. Zestien deelnemers moesten daarbij twee keer een tijdrit afleggen over zestien kilometer. De eerste keer met een traditioneel zadel, de tweede keer met de SaddleSpur. 

De uitslag van die test was interessant. De deelnemers waren gemiddeld namelijk elf seconden sneller in hun rondje met de SaddleSpur. Helaas konden de onderzoekers niet uitsluiten dat ook andere factoren van invloed waren, zoals parcourskennis.

Of de SaddleSpur echt een verbetering is, is dus nog even afwachten. Maar het middelpunt van de belangstelling ben je waarschijnlijk sowieso, wanneer je er tijdens een clubritje mee gaat fietsen.

De SaddleSpur

Stilzitten

Zitten er ook nog nadelen aan dit zadel? Moeilijk te concluderen natuurlijk, zonder het te testen. Maar dat je je gewicht niet naar achteren kunt verplaatsen – bijvoorbeeld tijdens een noodstop – lijkt sowieso een nadelig punt.

Daarnaast zul je veel stil moeten zitten onderweg om te profiteren van de steun. Schuif je immers iets naar voren, dan verlies je het contact.

Wil je de SaddleSpur zelf graag testen, dan kun je het zadel hier bestellen. Het zadel weegt 310 gram, kost 125 pond (zo’n 143 euro) en is verkrijgbaar in één breedtemaat (130 millimeter). Let wel even op de extra kosten, aangezien je het zadel in Engeland bestelt. 

Foto’s: SaddleSpur