Getest: de Veltec Speed AL wielset 2021

Getest: de Veltec Speed AL wielset 2021

Veltec Speed AL wielset 2021

Op zoek naar een knappe set wielen van aluminium, in een prijsrange tot 500 euro? Dan zou het zo maar kunnen dat je terecht komt bij deze nieuwe Veltec Speed AL wielen. In deze test lees je alles wat je moet weten over dit paar en hoe ze het doen op de weg.

Het merk Veltec zal je waarschijnlijk bekend in de oren klinken als je al een tijdje fietst. Het Duitse merk maakt al wielen namelijk sinds 1995. In eerste instantie nog met onderdelen van andere merken, maar vanaf begin 2000 begon Veltec zijn wielen volledig zelf te ontwikkelen.

Waar sommige wielbouwers alleen nog wielen maken voor schijfremmen, daar kun je bij Veltec ook nog steeds terecht voor een setje wielen voor velgremmen. Heel handig als je de overstap nog niet hebt gemaakt om wat voor reden dan ook. Heb je wel een fiets met schijfremmen? Dan is er ook een vergelijkbare set voor dat remsysteem.

Populair

De set wielen van Veltec uit deze review zijn ook meteen de meest verkochte wielen van Veltec. Niet zo gek, want de aero wielen zijn prijstechnisch interessant voor een grote groep. Bovendien zijn ze een goede upgrade wanneer je voorheen nog met een standaard setje aluminiumwielen reed.

Daarnaast tellen de looks natuurlijk ook mee. De 42 millimeter hoge velgen zien er bijzonder fraai uit en een groot verschil als je een standaard wielset gewend was. 

Allround

(Half)hoge velgen zijn trouwens al lang geen bijzonderheid meer als je eens goed om je heen kijkt. Toch zijn hoge wielen niet altijd even handig als het hard waait. Met deze halfhoge wielen van 42 millimeter heb je daar gelukkig niet al te veel last van. Een slimme keus dus, als het je enige set wielen is.

Ook het gewicht van deze aluminium wielen valt nog heel erg mee. Bij elkaar opgeteld wegen beide Veltec wielen 1850 gram. Prima voor een setje wielen van aluminium met deze hoogte.

De breedte van de velg is 23 millimeter, en dat betekent dat je behoorlijk ver kunt gaan qua bandbreedte. Die begint bij 23 mm en gaat tot wel 35 mm. verder zijn de wielen geschikt voor een 10 of 11 speed cassette.

Veltec 818RS naaf
De 818RS naaf met industrielagers.

De wielen zijn voorzien van de nieuwste 818RS naven met industrielagers, en volgens Veltec zijn deze naven zeer goed bestand tegen het binnendringen van vuil en water. 

Daarnaast zijn de wielen uitgerust met zwarte Sapim CX-Sprint spaken: 20 voor en 24 achter. Deze aero spaken zijn gemaakt in België, en staan bekend om hun sterkte en flexibiliteit.

Rijgedrag

Wat opvalt bij het eerste ritje is dat het achterwiel volledig geruisloos is. Geen ratelend geluid dus van de vrijloop, wanneer je even je benen stilhoudt. Of je dat fijn vindt, of juist jammer is natuurlijk afhankelijk van je smaak. 

Nog belangrijker is het uiteraard hoe de wielen aanvoelen, en op dat punt is er eigenlijk niks negatiefs te benoemen. De wielen voelen stijf aan, sturen strak door iedere bocht en de wielen voelen ook nog eens bijzonder aero aan wanneer je er eenmaal de gang inhebt. 

Natuurlijk voel je wel het effect van de wat hogere wielen wanneer het echt stevig waait. Het kan zijn dat je daar even aan moet wennen. Maar zoals al gezegd is dat met deze hoogte prima te overzien.

Veltec Speed AL wielset 2021

Conclusie

Met de genoemde prijs-kwaliteitverhouding lijkt het inderdaad dik in orde bij deze set wielen. De Veltec Speed AL wielset is echt een voelbare verbetering als je gewend bent aan een goedkoper, standaard setje wielen. De all black uitvoering is bovendien een prachtig gezicht, als je houdt van een strakke look. 

Het enige jammere van deze wielset voor velgremmen is dat het zwarte laagje van de velgrand al na een paar ritjes is weggesleten. Niet zo gek natuurlijk, maar het voelt daardoor wel een beetje als een zinloze verfraaiing. 

Een klein minpuntje dat verder geen afbreuk doet aan de kwaliteit van deze wielen. Voor de prijs van 469 euro krijg je absoluut waar voor je geld.