Getest: de Training Bib Short van MAAP

Getest: de Training Bib Short van MAAP

Training Bib Short MAAP

De Training Bib Short van MAAP is het basismodel van het Australische merk, bedoeld voor heel wat uren in het zadel. Hoe deze fietsbroek mij beviel de afgelopen weken, lees je in deze review.

De Training Bib Short mag dan het goedkoopste model zijn in de range van MAAP, met een prijs van 165 euro is het zeker geen budgetoptie. Ik ben dus zeer benieuwd hoe de fietsbroek mij bevalt over een wat langere periode, en hoe hij het doet ten opzichte van andere bib shorts die ik vaak draag.

Als gegoten

Wanneer ik de broek voor het eerst in mijn handen heb, dan voelt de stof net wat stugger aan dan ik gewend ben van sommige andere fietsbroeken. Maar mijn beleving daarvan is totaal anders, wanneer ik de broek eenmaal draag. De broek zit op ieder moment als gegoten, en ook de bretels hebben precies de juiste elasticiteit. 

Volgens MAAP stonden comfort en duurzaamheid voorop bij de ontwikkeling van deze Training Bib Short. Over de duurzaamheid is na enkele weken natuurlijk nog weinig te zeggen, maar comfortabel voelt de fietsbroek zeker. Zelfs op dagen wanneer ik de broek zo’n 7 a 8 uur lang draag.

Training Bib Short MAAP
Training Bib Short MAAP

De broek knelt of trekt niet, en ook de broekspijpen blijven goed op hun plaats zitten. De grippers doen dus goed hun werk, ondanks dat ze niet overdreven breed zijn.

De broek is samengesteld uit vijf delen, de bretels niet meegerekend. Deze zijn met platte naden aan elkaar gezet om irritatie te voorkomen. De bretels zijn van een flexibele, dunne mesh, waardoor ze een groot ademend vermogen hebben. 

De stof van de broek zelf geeft me de indruk dat hij niet snel zal gaan lubberen of slijten. Maar of dat daadwerkelijk zo is dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Zeem

De stof die is dus prima, maar hoe zit het met dat belangrijkste onderdeel van een fietsbroek, de zeem? Die voelt gelukkig ook zacht en comfortabel, en heeft in mijn beleving de perfecte dikte. Je hebt niet het gevoel dat je op een enorm kussen zit, maar ook niet op een te dun stukje stof.

Het grootste compliment is eigenlijk dat ik niet over de zeem nadenk onderweg. Ook na heel wat uren fietsen in warm weer begint de zeem niet te irriteren. Qua vorm en padding is alles dus prima op orde, en er zijn geen stiksels die vervelend beginnen te schuren.

Lengte

Zelf hou ik van wat langere fietsbroeken die net boven de knie eindigen. De Training Bib Short van MAAP voldoet daar aan, en eindigt zo’n 10 centimeter boven mijn knie. Zelf ben ik 1,91 met behoorlijk lange benen, waardoor hij zo valt. Prima lengte dus, al blijft dat uiteraard een persoonlijke smaak.

Conclusie

Zoals je eigenlijk al kon concluderen, bevalt deze Training Bib Short van MAAP mij erg goed en is er bijzonder weinig op aan te merken. Of het moet misschien de prijs zijn. Want alhoewel de broek erg goed zit, merk ik niet echt een verschil met sommige goedkopere fietsbroeken die ik ook vaak draag. Uiteraard is dat een hele persoonlijke ervaring.

Of deze fietsbroek desondanks z’n geld waard is, moet voor mij dus vooral blijken uit z’n duurzaamheid. De Training Bib Short voelt in ieder geval heel degelijk, waardoor ik vermoed dat ik er lang plezier van ga hebben. 

De Training Bib Short is uiteraard verkrijgbaar in de webshop van MAAP. 

Foto’s: MAAP, In de Kopgroep