Review Topeak TopLoader: fietstas voor kleine spullen

Review Topeak TopLoader: fietstas voor kleine spullen

Topeak TopLoader

De TopLoader van Topeak is een kleine fietstas die je op de bovenbuis van je frame bevestigt. Dat maakt het een ideaal tasje voor kleine spullen, zoals je telefoon, wat te eten, of reparatiespullen. In deze review lees je hoe de TopLoader beviel in de praktijk.

De TopLoader is onderdeel van een hele tassenlijn van Topeak. Stuurtassen behoren daar ook toe, net als verschillende frametassen en zadeltassen. Tezamen kun je daar prima mee bikepacken, maar afzonderlijk zijn het ook erg handige tassen. Bijvoorbeeld als je naar je werk fietst.

Wie een fietstas zoekt om flink wat mee te nemen onderweg, zal de TopLoader niet zo interessant vinden. De tas heeft namelijk een bescheiden volume van 0,75 liter. Hij is dus gemaakt voor kleine items en het voordeel van de TopLoader is dat je heel erg gemakkelijk bij die kleine spullen kan. 

Topeak TopLoader

De TopLoader is zo’n 23 centimeter lang, 7 centimeter breed en aan de hoogste zijde 11 centimeter hoog.

Tijdens een recente bikepackreis bewaarde ik er vaak mijn sleutels, mij telefoon, een fietsalarm, en wat pasjes in. En soms ook nog een reep of andere snack.

Dankzij een verplaatsbare splitter is het tasje verdeeld in twee vakken. Maar die scheiding kun je ook gemakkelijk verwijderen, waardoor één groot vak ontstaat. 

Materiaal en stevigheid

Waterdicht is de TopLoader niet. Maar net als bij veel andere tassen van Topeak is de stof wel waterafstotend. Omdat het tasje niet waterdicht is, zit er ook een regenhoesje bij. Die zit verscholen in de linkerzijkant van het tasje, en via een opening aan de onderzijde kun je daar bij. De regenhoes maak je eenvoudig vast met klittenband.

Topeak TopLoader

Die regenhoes kwam vaak goed van pas. Maar het nadeel van dit hoesje is dat je natuurlijk minder goed bij je spullen kan.

Dat deze regenhoes op één punt vastzit aan de TopLoader, is wel erg fijn. Hierdoor kun je hem onderweg nooit verliezen. 

Wat verder opvalt aan de TopLoader, is zijn stevigheid. De voor- en onderzijde zijn zelfs van een hard materiaal gemaakt. De TopLoader behoudt daardoor goed zijn vorm, ook als er niks inzit. Niet onbelangrijk, want de tas staat immers op je bovenbuis, waar de meeste tassen doorgaans hangen.

Topeak TopLoader

Bevestiging

Met drie verschillende bandjes bevestig je de TopLoader aan je frame. Het voorste bandje van de TopLoader gaat daarbij om je stuurpen. Aan de onderzijde zitten twee bandjes, en die kun je zowel naar voren als naar achteren verplaatsen. 

Dat laatste is erg handig wanneer je ook een frametas gebruikt. De bandjes van je frametas en de TopLoader hoeven elkaar zo nooit in de weg te zitten. 

Als alternatief kun je de Toploader trouwens ook bevestigen aan het andere einde van je bovenbuis. Tegen je zadelpen aan dus.

Topeak TopLoader

Praktisch

Van te voren twijfelde ik nog of de TopLoader veel zou toevoegen naast alle andere tassen. Veel kun je er immers niet in kwijt. Maar tijdens mijn bikepacktrip bleek hij ideaal. Alleen al omdat ik ook een rugtas droeg, waardoor ik niet mijn achterzakken kon gebruiken. Dankzij de Toploader kon ik telkens toch snel bij mijn telefoon of eten.

Looks

Hoe het tasje eruitziet is natuurlijk ook belangrijk, en in dit geval kun je zeggen dat eenvoud siert. Het zwarte tasje met gele voering heeft geen onnodige versiersels, en zelfs het logo knalt er niet vanaf. De TopLoader is bovendien mooi in lijn met de andere tassen van Topeak, waardoor het oogt als een fraai geheel. 

Topeak TopLoader

Oordeel

Is de TopLoader van Topeak dus een aanrader? Als je het mij vraagt zeker. Niet omdat je er zoveel in kwijt kunt, maar juist omdat je die paar handige spulletjes eenvoudig bij elkaar hebt en snel kunt pakken. De tas voelt bovendien erg degelijk en stevig, en de bevestiging is eenvoudig. 

De enige belemmering was de regenhoes. Fijn dat die de TopLoader beschermt natuurlijk, maar snel wat uit je tasje halen is dan niet meer mogelijk. Dat je snel bij die regenhoes kunt en dat je hem snel weer opbergt als het droog is, is wel heel praktisch. 

Pluspunten

  • De TopLoader gaat niet scheef hangen of inzakken.
  • De tas voelt stevig en degelijk.
  • De bevestiging is snel en eenvoudig.
  • De padding geeft wat extra bescherming.
  • Het tasje is licht, zo’n 170 gram.
  • De tas is op twee manieren te bevestigen: bij je stuurpen of bij je zadelpen.
  • De bandjes aan de onderzijde kun je naar voren of achteren verschuiven. De bandjes van een andere tas zitten je daardoor nooit in de weg.

Minpunten

  • Gebruik je de regenhoes, dan kun je minder goed bij je spullen.
  • Een van de bandjes aan de onderzijde is extreem lang en daardoor lastig weg te werken. Dat kun je oplossen natuurlijk door hem zelf korter te maken, maar wat is de functie?

Mocht je geïnteresseerd zijn in deze Topeak TopLoader, dan is deze onder meer hier verkrijgbaar.

Foto’s: In de Kopgroep

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer je een aankoop doet via deze link, ontvangt In de Kopgroep een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.