Getest: fietslamp Ziemi

Getest: fietslamp Ziemi

fietslamp Ziemi

Ben jij soms al vroeg op pad, of nog laat onderweg op je racefiets? Dan is het weer die tijd van het jaar om lampjes te gebruiken. Wat de nieuwe Ziemi-fietslamp echter anders maakt, is dat hij jou als fietser beter zichtbaar maakt. Een innovatie dus die het waard is om eens te testen.

Het klinkt misschien wat gek: een lamp die niet de weg verlicht, maar juist jouw eigen benen. Toch hebben de makers van Ziemi daar goed over nagedacht. Het blijkt namelijk dat andere verkeersdeelnemers nog voorzichtiger zijn wanneer ze een mensfiguur waarnemen. En het lampje zorgt ervoor dat jij nog sneller wordt herkend als fietser. 

Dat iedere vorm van extra veiligheid is meegenomen op de fiets, weet jij als wielrenner waarschijnlijk als geen ander. Het Ziemi-lampje kan daarop zo’n interessante aanvulling zijn, naast je gewone fietslicht. Hoe hij mij beviel lees je daarom in deze review.

fietslamp Ziemi

Sportstukje

Goed zichtbaar zijn is voor iedere fietser belangrijk uiteraard. De Ziemi is daarom niet alleen ontwikkeld voor wielrenners. Bij de ontwikkeling van het lampje is gelukkig wel speciaal rekening gehouden met racefietsen. Het frame van een racefiets wijkt tenslotte nog al af van een doorsnee fiets.

Waar je tegenaan loopt bij een wat kleinere racefiets, is dat er waarschijnlijk te weinig ruimte is bij het balhoofd om het lampje op te hangen. Gelukkig kun je in dat geval een speciaal sportstukje gebruiken om de lamp vast te maken aan de bovenbuis. En dat sportstukje wordt standaard meegeleverd wanneer je de lamp koopt. 

Bevestiging

Het bevestigen van de lamp blijkt een eenvoudig klusje dankzij het verstelbare rubberen bandje. Wat mij wel opvalt is dat het gebogen stukje plastic wat tegen je frame aankomt niet helemaal goed aansluit als je een wat plattere bovenbuis hebt. 

Het materiaal van dit stukje plastic is bovendien erg hard. Doorgaans is dat bij andere lampjes van rubber, om krassen te voorkomen, en dat zou voor dit lampje denk ik een goed verbeterpunt zijn.

fietslamp Ziemi

Gebruik

De bediening van de Ziemi is erg eenvoudig. Heel licht maar hoef je het knopje in te drukken om te switchen tussen de drie verschillende standen. Daarbij heb je de keuze tussen 20, 40 en 60 lumen. Zodra je de lamp aanzet dan vertelt een gekleurd lampje hoe vol de batterij nog is. 

De Ziemi is sowieso een duurzaam product, want je kunt hem telkens weer opladen met het bijgeleverde usb-kabeltje. De batterij gaat volgens Ziemi gemiddeld tot zo’n zeven uur mee.

Het totale gewicht van de lamp is 58 gram, en de buitenzijde van plastic is spatwaterdicht.

fietslamp Ziemi

Ervaring onderweg

Zoals gezegd bevestig je de Ziemi eenvoudig aan je fiets, en vervolgens kun je de lamp nog wat verstellen naar boven of beneden, indien nodig. Onderweg valt het mij eigenlijk niet op dat ik de lamp heb aanstaan, behalve als ik even naar beneden kijk. In je ogen schijnen doet hij dus zeker niet.

Ondertussen schijnt er wel een helder licht op je benen. Draag je witte schoenen, dan is het effect nog groter merk ik. Mijn schoenen zijn haast nog witter dan overdag, en vallen perfect op in het donker.

Of het nou mijn verbeelding is of niet, ik heb echt het idee dat de lamp opvalt bij andere weggebruikers. In ieder geval ben ik nog beter zichtbaar, en dat geeft uiteraard een veilig gevoel. De Ziemi blijft onderweg verder goed op zijn plaats zitten.

fietslamp Ziemi

Conclusie

Een lamp die je nog zichtbaarder maakt op de fiets is natuurlijk een mooie innovatie. En dat je daarvoor een extra lampje op je fiets moet bevestigen is een kleine moeite. De Ziemi is bovendien gemakkelijk te bevestigen, waardoor je hem eventueel eenvoudig op meerder fietsen kunt gebruiken. Het lampje weegt niet veel, en de bediening is eenvoudig. 

Het enige mindere punt is zoals gezegd het harde stukje plastic wat tegen je frame aankomt. Wat zachter rubber op deze plek zou fijner zijn, om zeker weten krassen te voorkomen. 

Dat neemt niet weg uiteraard dat de Ziemi een interessante uitvinding is die het aantal ongelukken met fietsers verder kan verkleinen. Dat je ook nog eens met een veiliger gevoel rondfietst met de lamp aan, is natuurlijk ook een grote plus. 

De Ziemi kost op het moment van schrijven € 23,99. Meer informatie over de lamp vind je hier.