Review: Elite Deboyo Race thermobidon

Review: Elite Deboyo Race thermobidon

Elite Deboyo Race thermobidon

In deze review lees je hoe de Elite Deboyo Race thermobidon beviel, gevuld met koude en warme dranken.

Goed hydrateren moet je tijdens een training. Ook op de koude en warme dagen dus. Maar juist op die dagen kan je drinken snel afkoelen of opwarmen, waardoor het niet meer smaakt. Een thermobidon is dan de oplossing. Die houdt je drank lang op de gewenste temperatuur namelijk.

De Deboyo Race thermobidon houdt je dranken volgens de beschrijving tot wel twaalf uur lang op de juiste temperatuur. Dat is wel érg lang, en waarschijnlijk zul je je drank zelden zo lang bewaren als je sport. Maar het zegt wel een hoop over de kwaliteit van deze thermobidon. 

Of de fles met een inhoud van 550 milliliter daadwerkelijk een aanrader is testte ik in meerdere ritten, in verschillende temperaturen.

Multifunctioneel

Wat sowieso een meerwaarde is van deze Deboyo Race, is dat je hem niet alleen als bidon kunt gebruiken, maar ook als thermosfles. Bij de bidon zitten namelijk twee verschillende doppen. Ga je niet fietsen, maar bijvoorbeeld naar je werk, dan is de dop zonder drinktuit erg handig.

Elite Deboyo Race thermobidon

De Deboyo Race kun je volgens de gebruiksaanwijzing vullen met dranken tot honderd graden. Koffie of thee meenemen in deze thermobidon is dus geen enkel probleem.

De fles van rvs ziet er verder fraai uit, en voelt ook heel degelijk. Gelukkig past hij ook perfect in de bidonhouder van mijn fiets. Zonder moeite schuift hij daarin, terwijl hij goed op zijn plek blijft zitten.

Het is tijd om de fles te gaan testen, en de eerste keer vul ik hem met thee. Niet de drank die ik doorgaans vaak meeneem, maar wel heel handig voor deze test. Het is een graad of 12, en ik ben zo’n drie uurtjes onderweg. En de thee blijft al die tijd perfect op temperatuur. 

Wat ik ook meteen leer is dat je de thee gerust wat mag laten afkoelen voor je de bidon sluit. De eerste twee uur is de thee namelijk zó heet dat je bijna je mond verbrandt… Niet zo fijn, maar daarmee bewijst deze thermobidon wel dat hij uitstekend z’n werk doet.

Het restant van de thee drink ik pas op als ik terug ben. Nog steeds is de thee dan op een hele aanvaardbare temperatuur. Niet meer heet, maar warm. 

Eén keer schiet het rode drinkdeel wel van de fles, als ik er met mijn mond veel te hard aan trek. Later probeer ik hem er nog eens af te trekken als test, en daar moet ik behoorlijk mijn best voor doen. Dat laatste is geruststellend. Maar als jij soms ook wat ruw bent met de drinktuit van een bidon, dan doe je het dus beter wat rustiger aan bij deze Deboyo Race.

Elite Deboyo Race thermobidon

Hete dag

In de warmte is een koele drank juist fijn natuurlijk. Voor de volgende test van de Deboyo Race wacht ik dus tot het een keertje flink heet is. Terwijl het die dag ruim dertig graden is fiets ik twee keer een tocht van bijna drie uur. Het water wat ik meeneem in de thermobidon blijft daarbij heerlijk koel de gehele tijd. In tegenstelling tot het water in mijn gewone bidon.

De Deboyo Race heeft een cap waardoor de drinktuit schoon blijft, waar ik wel even aan moet wennen. Dat je deze telkens moet openen en sluiten voor een paar slokjes is wat bewerkelijk. Vooral op de racefiets heb je die meestal niet echt nodig bovendien.

Wanneer ik over klinkers rij, dan merk ik dat de rvs-bidon wat trilt in de bidonhouder. Maar het geluid daarvan valt nog mee, en het zijn spaarzame momenten.

Conclusie

Met deze Elite Deboyo Race thermobidon heb je in principe dus urenlang een heerlijke drank in je bidon. De fles voelt bovendien erg solide aan. Dat je er twee verschillende doppen bijkrijgt is ook een mooie extra. 

De cap die de drinktuit beschermt is dat in principe ook, vooral tijdens modderige ritjes. Maar zit je op een droge dag op de racefiets, dan is-ie vrij nutteloos en dan is het wel telkens een wat storende extra handeling voor een paar slokjes. 

De fles blijft verder goed op zijn plek zitten in de bidonhouder. Dat hij als je over de klinkers rijdt lichtjes trilt en geluid maakt, is logisch bij een rvs-fles en ik stoor me er niet echt aan.

Samengevat zijn dit de plus- en minpunten van de Elite Deboyo Race:

Plus: 

  • Dranken behouden goed hun temperatuur
  • De fles past goed in de bidonhouder
  • Keuze uit twee doppen: drinkdop en normale schroefdop
  • De cap houdt vuil buiten

Min:

  • De drinktuit kan losschieten als je erg ruw bent
  • De bidon kan krassen (eigenschap van rvs)
  • De cap openen en sluiten is telkens een extra handeling
  • Je hoort de bidon wat trillen op een oneffen weg 

De Deboyo Race van Elite is op dit moment onder meer verkrijgbaar bij Decathlon.

Foto’s: In de Kopgroep

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer je een aankoop doet via deze link, ontvangt In de Kopgroep een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.