Loopt je band langzaam leeg? Dit kan de reden zijn

Loopt je band langzaam leeg? Dit kan de reden zijn

Is je fietsband leeggelopen, maar lijkt er geen sprake van een lek? Dan zou het volgende wel eens aan de hand kunnen zijn.

Je binnenband is poreus geworden

Als je band al wat ouder is, dan zou het kunnen zijn dat-ie poreus is geworden, waardoor hij heel langzaam lucht doorlaat. Daarnaast kan het zijn dat je binnenband in aanraking is gekomen met een schoonmaakmiddel, of olie. Beide kunnen je binnenband aantasten en poreus maken.

Is je binnenband poreus, dan zit er niks anders op dan je binnenband te vervangen.

Het ventiel lekt

Check ook je ventiel goed, want ook daar kan het probleem zitten van die zachte band.

Controleer allereerst of het ventiel goed is aangedraaid en of deze niet is verbogen. Als er niks aan de hand is, dan kun je de band met het ventiel ook in een emmer met water leggen. Zodra je kleine luchtbelletjes ziet, dan weet je dat het ventiel lekt. 

Als het ventiel lekt, dan kun je deze soms vervangen. Maar dan moet het ventiel van je binnenband wel uit twee afzonderlijke delen bestaan. 

De binnenband is van een slechte kwaliteit

Heb je telkens weer last van een zachte band na enkele dagen, dan kan het ook nog zijn dat de kwaliteit van de binnenband heel matig is. Bij goedkope binnenbanden wil dat nog wel eens het geval zijn. Het materiaal is minder goed, en de banden hebben vaak geen kwaliteitscontrole gehad.

Wil je deze ergernis voorkomen, dan is het slim om te gaan voor een wat duurdere band, zoals die van Schwalbe of Continental.

Je hebt je banden al tijden niet opgepompt…

Tenslotte is het ook nog zo dat een band heel langzaam leegloopt na verloop van tijd. Na enkele dagen zou je daar niks van mogen merken, maar na een aantal weken kan het heel goed zijn dat je banden daardoor wat zachter aanvoelen. 

Heb jij al weken niet omgekeken naar je fiets, dan zou dit dus de oorzaak kunnen zijn.

Sowieso doe je er goed aan om je banden iedere keer te inspecteren als je gaat fietsen en om ze regelmatig weer op te pompen tot de juiste spanning. Dat fietst een stuk fijner, en je hebt minder kans dat je lek rijdt. 

Foto: Unsplash