Bikepackershostel: zo beviel het Rebel Rebel Hostel

Bikepackershostel: zo beviel het Rebel Rebel Hostel

Rebel Rebel Hostel

Het Rebel Rebel Hostel in Groningen is het eerste en enige containerhostel in Nederland. Maar het hostel is ook aangesloten bij Bikepacking Holland, een initiatief waardoor je in Nederland eenvoudig van hostel naar hostel fietst. In de Kopgroep verbleef een nachtje in dit ‘bikepackershostel’, en hier lees je hoe dat beviel.

Ga je bikepacken, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dat hardcore te doen. Met een tentje, en al je kampeerspullen. Maar iets luxer kan ook, wanneer je van accommodatie naar accommodatie fietst. Een fijne optie als je graag wat minder spullen meeneemt, of niet zo het kampeertype bent.

Tegenwoordig heb je dan ook de optie om van hostel naar hostel te fietsen. Met dank aan Bikepacking Holland.

Wat de vijftien hostels die zijn aangesloten bij Bikepacking Holland zo bijzonder maakt, is dat je er terecht kunt met je fiets. Die kun je bij ieder hostel veilig stallen namelijk, is het idee. Daarnaast zijn er reparatiematerialen waarmee je zelf eenvoudig een kleine reparatie doet.

Om te ervaren hoe dat is, verbleef ik eind augustus zelf een nachtje in één van deze hostels: het Rebel Rebel Hostel in Groningen. 

Voormalige Suikerunie

Het Rebel Rebel Hostel bevindt zich op een hele bijzondere plek in Groningen, op het terrein van de voormalige Suikerunie. Regelmatig zijn er festivals, en wanneer je er rondloopt dan heeft dat ook die uitstraling. Alles oogt heel industrieel, en er zit wat horeca. 

Een mooie locatie dus om te verblijven. Daarnaast ben je als je wilt snel in het centrum of bij het station. Beide zijn ongeveer een kwartier fietsen. 

Het Suikerterrein
Op het Suikerterrein wordt regelmatig een festival georganiseerd.

Inchecken

De eerste indruk is goed wanneer ik ’s avonds laat aankom bij het hostel. Het is al donker en de ingang is sfeervol verlicht. Men heeft zelfs even een paar minuten langer gewacht, zodat ik nog kan inchecken. 

Het is alleen wel even schrikken als ik zie waar ik mijn fiets mag stallen. Dat is een fietsenstalling, pal voor de ingang. En die ruimte is toegankelijk voor iedereen. Bovendien is je fiets daar zichtbaar voor iedere voorbijganger. 

Ik heb uiteraard een slot mee, maar ik was eigenlijk uitgegaan van een afgesloten ruimte voor mijn racefiets.

Velige stalling

Zodra ik laat weten dat ik wat zorgen heb over deze stalling, krijg ik gelukkig direct een alternatieve plaats aangeboden in een container. 

Super uiteraard! Maar zo te zien is het niet de normale gang van zaken. De betreffende container is namelijk grotendeels gevuld met voorraad.

Verblijf

Natuurlijk ben ik er niet alleen om mijn fiets te stallen, maar ook om een indruk te krijgen van de rest van het hostel. Het is vrij rustig deze maandagavond, maar de ’tuin’ van het hostel oogt gezellig. Her en der zitten wat mensen aan een tafel, en iets verderop is er een strandje aan het kanaal.

Rebel Rebel Hostel
Het hostel oogt sfeervol ’s avonds.

Ik ben moe van een lange dag, dus zoek ik al snel mijn kamer op die ik deel met enkele andere reizigers. Dat is uiteraard ook een container, met in dit geval tien bedden. Mijn spullen berg ik op in een kluisje, en bijna direct val ik als een blok in slaap. Ondanks het geluid dat nog van de tennisbanen komt, direct naast het hostel.

Die ochtend geniet ik van een eenvoudig maar lekker ontbijtje, dat slechts € 4,50 kost. Tijdens mijn ontbijt zit ik aan een grote tafel, waardoor ik ook nog enkele andere gasten spreek. Een goed begin van de dag! 

Ondanks de goede sfeer is het alweer tijd om uit te checken. Mijn fiets mag weer uit de container, en ik ben na wat inpakwerk klaar voor mijn volgende fietstocht.

Ervaring

Ga je naar Groningen en zoek je nog een goede en goedkope slaapplek? Dan kan ik je het Rebel Rebel Hostel zeker aanraden. De locatie is prima, en het hostel is netjes en gezellig. En ook niet onbelangrijk: de mensen die er werken zijn vriendelijk en behulpzaam.

Als je een fiets meebrengt, dan moet je wel goed afwegen of de geboden plek voor je fiets voldoende is. Twijfel je daarover, dan is het een goed idee om contact op te nemen met het hostel over de mogelijkheden.

Zelf had ik wellicht iets te hoge verwachtingen bij het concept van Bikepacking Holland. Vooral als het over het stallen van je fiets gaat. Al heb ik slechts één hostel ervaren natuurlijk. In andere hostels kan het stallen van je fiets totaal anders geregeld zijn.

Dat je de mogelijkheid hebt om van hostel naar hostel te fietsen – om zo heel Nederland te ontdekken – is en blijft een heel mooi idee. 

Meer informatie over Bikepacking Holland en de aangesloten hostels vind je hier

Foto’s: In de Kopgroep