Rapha daagt je voor de tiende keer uit voor de Festive 500

Rapha daagt je voor de tiende keer uit voor de Festive 500

De Festive 500 bestaat 10 jaar. En ook tijdens deze tiende jaargang daagt Rapha je uit om tijdens de feestdagen 500 kilometer te fietsen. Je hebt dus weer alle reden om voor het kerstdiner of na de kerstborrel het huis uit te glippen voor een aantal inmiddels traditionele festive rides.

Wat is de Festive 500?

Tien jaar geleden kwam kledingmerk Rapha voor het eerst met de uitdaging om tijdens de feestdagen 500 kilometer te fietsen. En het initiatief werd een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij deelnemen belangrijker is dan hoeveel kilometers je uiteindelijk aflegt. 

Acht dagen heb je de tijd, tussen kerstavond en oudejaarsavond, en je bepaalt zelf hoe vaak en hoe ver je fietst. Wanneer je de uitdaging volbrengt, dan beloont Rapha je met een geborduurde roundel als bewijs. Wanneer je jezelf tenminste officieel hebt aangemeld. 

Festive 500 roundel
De Festive 500 roundel.

Meedoen kan door je op Strava aan te melden voor de uitdaging. Maar het kan ook zonder app, door een ‘brevet-kaart’ op te halen in de winkel in Amsterdam, waarop je de kilometers bijhoudt.

Natuurlijk kun je die kilometers in je eentje afleggen, maar nog mooier is het als je samen op pad gaat voor deze challenge. Goed gezelschap maakt de uitdaging tenslotte gezelliger en de kilometers schieten sneller voorbij.

Zo extreem kan het ook: de Seattle #festive500 Brevet Ride

De afgelopen tien jaar deden er over de hele wereld bijna een half miljoen mensen mee aan de Festive 500. Alsof de uitdaging op zichzelf al niet groot genoeg is, besloten enkele fanatiekelingen in Seattle er nog een schepje bovenop te doen. 

Daar ontstond bij een select groepje twee jaar terug namelijk het plan om de 500 kilometers in één rit af te leggen. Onder het motto ‘een slecht idee zorgt voor de mooiste verhalen’, waren de deelnemers niet meer te houden. Ondanks de kou en regen, en ondanks dat om 3 uur ’s middags de duisternis al weer inviel.

Ze hebben er in Seattle inmiddels een traditie van gemaakt. Dit jaar is de route 524 kilometer, en dien je de tocht in maximaal 40 uur te volbrengen.

Georganiseerde Festive rides

Natuurlijk hoeft het allemaal niet zo extreem. Wel zin om je kilometers te maken in groepsverband? Dan heeft Rapha in Amsterdam enkele groepsritten gepland voor de Festive 500, waar je aan kunt deelnemen. 

Zo is er op 24 december een Charity Ride, en op 28 december een Women’s 100 Ride (waar ook mannen aan mogen deelnemen). Op 29 december organiseert Rapha bovendien een mooie rit vanuit Den Bosch, via het fietscafé Kamu in Breda.

Hier vind je de kalender voor alle activiteiten en vergeet niet om je aan te melden als je wilt meedoen.

De Festive 500 gedachte

Onthou als je meedoet dat deelnemen belangrijker is dan de afstand die je aflegt. Er is er altijd wel iemand namelijk die harder en verder rijdt. Maar het feit dat je er aan begint, zelfs als de winter zich van zijn extreme kant laat zien, dat is wat telt.

Je kunt je hier aanmelden voor de Festive 500.

Foto: Unsplash