Rapha’s stijlvolle ode aan het WK van 1970

Rapha’s stijlvolle ode aan het WK van 1970

Rapha Country Collection
Rapha's Country Collection.

Wijde pijpen, lang haar en felle kleuren… Dat zal je als eerste te binnen schieten wanneer je denkt aan de jaren zeventig. Maar ook: merino wollen jerseys, wielercaps in plaats van een helm, en schakelen op de buis. Vervlogen tijden waar Rapha nu een ode aan brengt met een speciale kit.

Ben jij een liefhebber van retro-fietskleding, dan heeft Rapha goed nieuws. Het Engelse merk heeft namelijk een nieuwe limited edition collectie uitgebracht die in het teken staat van het WK uit 1970. Met merino wollen jerseys in verschillende nationale kleuren. Waaronder, je verwacht het al, een Nederlands shirt.

Deze nieuwe collectie van Rapha heet officieel de Country Collection. Met als middelpunt van de nieuwe kledinglijn een Special Edition Country Jersey van de Belgische wereldkampioen uit 1970. Daarnaast verschijnen er vier Classic Country Jerseys in een Nederlandse, Engelse, Italiaanse en Deense uitvoering.

Rapha Country Collection

Vijftig jaar geleden is het inmiddels, en de wereld ziet er ondertussen een stukje anders uit. Grote kans dat jij het niet bewust hebt meegemaakt, maar het wereldkampioenschap wielrennen werd in 1070 gehouden in Leicester, Engeland. Op dat WK streden vier landen om de winst. De uiteindelijke winnaar, de Belg Jean-Pierre Monseré, de Italiaan Felice Gimondi, de Brit Les West, en de Deen Leif Mortensen. 

Twee wereldkampioenen

De Belg Monseré was nog maar 21 toen hij de regenboogtrui om zijn schouders kreeg gehangen, en daarmee was hij de op een-na-jongste wereldkampioen ooit. Tragisch genoeg overleed de jonge wielrenner kort daarop, in 1971, na een aanrijding met een auto.

Rapha brengt zoals gezegd een ode aan de hoofdrolspelers. Blijkbaar mocht Nederland daar niet in ontbreken, en zo kan het dat ook de wereldkampioen uit 1969 – de Nederlander Harm Ottenbros – wordt geëerd met een jersey.

Rapha Country Collection

Van alle shirts is de Belgische uitvoering – die van de kampioen van 1970 – net even anders. De Belgische trui heeft niet alleen een geborduurd Rapha logo op de mouw, ook loopt de rits traditioneel tot aan de borst, waar de overige jerseys een rits hebben over de gehele lengte.

Onderdeel van de collectie is ook een klassieke Special Edition Cap met ‘Roeselare’ op de klep. Niet geheel toevallig ooit de woonplaats van Jean-Pierre Monseré.

Ben je benieuwd naar meer details over deze collectie van Rapha? Kijk dan hier

Foto’s: Rapha