Uitgekeken op carbon? Hier is je racefiets van hout

Uitgekeken op carbon? Hier is je racefiets van hout

Het klinkt misschien als een gimmick, maar dan heb je het mis. Een racefiets of een gravelbike van hout kun je zelf gewoon kopen. En je hebt nog keuze ook, check deze fietsen maar. 

Twmpa GR 1.1

Je ziet het bijna niet van een afstandje, maar het frame van deze gravelbike is echt gemaakt van hout. Niet iets waar je meteen aan denkt misschien, maar toch fietst dat schijnbaar heel erg prettig. Mede dankzij de unieke demping die het hout heeft.

Het frame van deze Twmpa GR 1.1 is gemaakt van Engels essenhout en weegt maar zo’n twee kilo. Dat is twee keer zoveel als een frame van carbon, maar vergelijkbaar met een stalen frame.

Heel goedkoop is zo’n bijzondere fiets uiteraard niet. Wanneer je alleen het frame koopt van Twmpa, dan ben je minstens zo’n 3.490 pond kwijt. De prijs van een complete fiets is op aanvraag.

Ook voor een houten racefiets, of een stadsfiets kun je trouwens terecht bij Twmpa Cycles.  

MTK RD

De MT RD van het Amerikaanse Montauk Hardwood ziet er al net zo fraai en speciaal uit. De geometrie van deze wegfiets kun je bovendien samen met Montauk bepalen als je dat wilt, waarna het frame met de hand vervaardigd wordt.

Het frame van deze houten fiets is al net zo licht als het Twmpa-frame: zo rond de twee kilo. Met dank aan de slimme, holle constructie van het frame. 

Een speciale laklaag zorgt er vervolgens voor dat de fiets van zwarte walnoot- of essenhout heel lang meegaat. 

Reken je alleen een frame af bij Montauk, dan moet je uitgaan van minstens 3.500 dollar. Een complete fiets begint op dit moment bij 5.500 dollar. 

Korner Wood Bikes

Natuurlijk zijn er ook in ons eigen land framebouwers met een passie voor hout. Sjors ten Have van Korner Wood Bikes is zo iemand, en zijn conceptfiets zie je in bijgaande afbeelding. 

Hoe deze ontzettend fraaie, houten fiets tot stand is gekomen, lees je ook zeer gedetailleerd op de website van Korner Wood Bikes. Ook in dit geval is er uiteraard sprake van veel handwerk. Alle onderdelen worden daarbij apart gefreesd en vervolgens verlijmd tot één licht en stijf frame.

Is alles eenmaal afgemonteerd, dan heb je niet alleen een hele bijzondere fiets, maar ook een uniek exemplaar. Hout is een natuurproduct tenslotte, waarbij nerven telkens anders lopen.

Wat een fiets of frame van Korner Wood Bikes kost is afhankelijk van je precieze wensen. Voor een indicatie kun je daarom het beste contact opnemen met ze.

Foto’s: Instagram