Race around the Netherlands: buffelen in het kwadraat

Race around the Netherlands: buffelen in het kwadraat

Een rondje Nederland doen binnen negen dagen? Waarschijnlijk heb je het nog nooit overwogen. Toch bestaat er zo’n fenomeen in ons land, in de vorm van een race over 1890 kilometer. En mocht het nu gaan kriebelen bij je, binnenkort staat de Race around the Netherlands weer op het programma.

De ‘RatN’ een uitdaging noemen is natuurlijk een understatement van jewelste. Want je moet flink wat moed hebben om deel te nemen aan deze bike packing race waarbij je volledig op jezelf bent aangewezen. Zelfs wanneer je besluit de race als tweetal af te leggen. Want dat mag ook.

Mocht de afstand van pak ‘m bijna 1900 kilometer je nog niet afschrikken, dan moet je daar ook nog een kleine 7000 hoogtemeters bijrekenen. Al valt dat uitgesmeerd over zoveel kilometers gelukkig nog best een beetje mee.

Negen dagen, of nog wat sneller

Negen dagen lang heb je dus de tijd. Wat neerkomt op zo’n 210 kilometer per dag. Maar uiteraard kan het altijd sneller. Veel sneller. Want de winnaar deed er de afgelopen jaren slechts ruim vier dagen over, wat natuurlijk bizar snel is.

Zowel de start als de finish van de wedstrijd is in Amerongen, bij wielercafé De Proloog. En terwijl je daar misschien nog een snelle espresso naar binnen tikt, mag je je borst natmaken voor een fietstocht tegen de klok in, grotendeels langs de grenzen van ons land. Eerst naar het noorden dus, en vervolgens richting het zuiden.

Helemaal op jezelf

Als deelnemer van de Race around The Netherlands rij je de route op basis van GPS, waarbij je zelf bepaalt wanneer je eet, rust of slaapt. En waar je dat doet. Je grote tegenstander is de klok, naast een behoorlijk tegenstribbelend lichaam waarschijnlijk als je al een flink eind op weg bent.

Je moet dus maar de moed hebben om in negen dagen 1900 kilometer af te haspelen op je fiets. In je uppie. Maar lukt je dat, helemaal op jezelf en zonder hulp van anderen, dan beleef je natuurlijk een avontuur dat je echt nooit vergeet. 

Dat er steeds meer animo is voor extreme wedstrijden van dit type, blijkt ook uit het groeiend aantal deelnemers van de RatN. In 2018 waren er 35 deelnemers, het afgelopen jaar groeide dat aantal naar 140.

Kriebels?

Het goede nieuws? Je hebt nog even de tijd om je aan te melden én je voor te bereiden voor de editie van dit jaar, die op 1 mei van start gaat. Jezelf inschrijven kan op deze plek en dat is ook de plek waar je tijdens de race alle deelnemers 24 uur per dag kan volgen.

Foto: Amelie Niklas Ohlrogge / Unsplash