SAAR gaat van oude bidons nieuwe producten maken

SAAR gaat van oude bidons nieuwe producten maken

bidons

Miljoenen bidons belanden jaarlijks op de afvalberg. Soms nadat ze maar één keer zijn gebruikt. Project SAAR wil dat nu veranderen, en is begonnen met het inzamelen van bidons. Met als doel ze te verwerken tot nieuwe sportartikelen.

Bijna iedereen die sport, maakt gebruik van bidons. En alhoewel ze bij jou als wielrenner waarschijnlijk een aardig tijdje meegaan, belanden ze vroeg of laat een keertje bij het restafval. 

Project SAAR wil dat laatste veranderen, en niet zonder reden. Het gaat echt om miljoenen bidons namelijk, en met name in het wielrennen gaat het hard met die afvalberg. 

Zo gooien alleen WorldTour-ploegen jaarlijks al 1,2 miljoen bidons weg. Nadat ze vaak maar één keer zijn gebruikt. We hebben het dan over zo’n 120 duizend kilo plastic… En dat is nog maar het puntje van de ijsberg.

bidons in de berm

De (top)sport verder verduurzamen is dus hard nodig. Joris Petterson, circulair ontwerper en Marianne Vollebergh, business developer, dachten er ook zo over. En daarom begonnen ze op 1 september met het project SAAR (Sports equipment As A Resource).

Dat project begon heel succesvol, want inmiddels zijn de eerste vijfduizend bidons al verzameld. Goed nieuws, want hierdoor kan SAAR nu eerste industriële verwerkingsproef doen. 

Die proef is nodig om te onderzoeken hoe al die bidons het beste verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten. Bijvoorbeeld tot spatborden, stadionstoelen of cornervlaggen.

Inzamelpunten

Ondertussen gaat SAAR ook door met het verzamelen van bidons. Het heeft daarvoor een speciale BidonTon bedacht, die je hopelijk op steeds meer plekken gaat zien. Je oude bidons kun je dus kwijt in die tonnen, maar je mag ze ook opsturen naar SAAR. 

Daarnaast is het zelfs mogelijk om zelf een inzamelpunt te beginnen. Of om een actie te doen bij je vereniging of tijdens een event. 

Het doel na een jaar is om in gesprek te kunnen met sportmerken, voor het opzetten van een permanente sportlijn. Tot die tijd is er echter nog flink wat onderzoek nodig. 

Wil je meer weten over dit project, of hoe jij je steentje bij kunt dragen? Lees hier dan meer over SAAR.

Foto’s: In de Kopgroep