Tip: fiets de verrassend veelzijdige Omloop Flevoland

Tip: fiets de verrassend veelzijdige Omloop Flevoland

haven van Urk

Dijken, windmolens en rechte wegen… Dat zijn je eerste gedachten waarschijnlijk als je denkt aan Flevoland. Maar al fietsende kom je er al snel achter dat de polders heel wat veelzijdiger zijn. Zin om dat zelf te ontdekken? Laat je dan verrassen tijdens de Omloop Flevoland op 25 juni!

Dat Flevoland behoorlijk uniek is in Nederland én in de wereld, dat wist je waarschijnlijk al. De feiten spreken wat dat betreft voor zich. Wist jij bijvoorbeeld dat Flevoland het grootste kunstmatige eiland is ter wereld? En dat verschillende voormalige eilanden nog altijd zichtbaar zijn in het landschap? 

Daar komt nog eens bij dat je op geen enkele andere plek zoveel landschapskunst terugvindt. En dat alles op zo’n vijf meter onder zeeniveau! 

Het zijn bijzondere kenmerken die je allemaal ervaart als je meedoet aan de Omloop Flevoland.

windmolens bij de dijk
Batavia
Uitzicht op de Batavia in Lelystad.

Wat deze toertocht verder zo speciaal maakt? Dat zijn de rust en ruimte natuurlijk, en de weidse vergezichten. Daarnaast kun je heerlijk doorfietsen, want stoplichten zijn een zeldzaamheid op de routes!

Tenslotte zul je ontdekken dat de polders echt niet alleen maar uit agrarisch land bestaan. Onder meer de Oostvaardersplassen zijn daar het bewijs van, en ook langs de randmeren is het heerlijk toeren in een groene omgeving.

De Omloop Flevoland mag je dus zeker niet missen, als je wel eens toe bent aan wat anders.

Routes

Doe je mee op zaterdag 25 juni, dan heb je heel veel opties als het over de route gaat. Je kunt zowel starten in Lelystad als in Almere namelijk. En vanuit beide steden heb je de keuze uit meerdere afstanden. (Van 25 tot 175 kilometer.)

Oostvaardersplassen
Uiteraard gaat de route ook langs de Oostvaardersplassen.

Gravelen of mountainbiken? Kan ook!

Laat jij de verharde wegen liever achter je? Geen probleem, want Toerclub Flevoland organiseert dezelfde dag ook nog een Strade Bianche voor gravelfans, en er zijn ook nog twee mountainbikeroutes die je kunt volgen.

De mountainbikeroutes beginnen in Almere, terwijl de gravelroutes starten in Lelystad.

Meer weten over de Omloop Flevoland? Op de officiële website van deze toertocht vind je alle informatie.

Foto’s: In de Kopgroep en Pixabay