Muoverti onthult smart bike die voelt als een echte fiets

Muoverti onthult smart bike die voelt als een echte fiets

Muoverti TiltBike

De TiltBike is volgens zijn makers de eerste smart bike die aanvoelt alsof je buiten fietst. Wil je deze indoorfiets van Muoverti testen, dan moet je helaas nog wel even geduld hebben tot eind volgend jaar.

Je training binnen afwerken op een smart bike is een fijne uitkomst als je geen zin hebt om buiten in de duisternis of kou te gaan fietsen. Maar echt vergelijken kun je beide ervaringen natuurlijk niet. En dat heeft vooral te maken met het unieke gevoel dat een bewegende fiets je geeft.

Een groot gemis waar de startup Muoverti wat aan wilde doen, met de TiltBike als resultaat. Een eerste preview van deze schijnbaar innovatieve fiets werd deze week onthuld tijdens Rouleur Live.

De naam doet het al vermoeden, maar dankzij de TiltBike kun je straks echt hangen in bochten, sturen, en je fiets vrij bewegen, van links naar rechts terwijl je op een smart bike zit.

Realistisch gevoel

Alles draait dus om een zo realistisch mogelijk gevoel. Om dat te versterken maakt de electromagnetische weerstand van de fiets gebruik van een algoritme, dat duizend maal per seconde updates stuurt. Volgens Muoverti ervaar je daardoor heel realistisch het gevoel van een echte fiets, wanneer je versnelt en remt, wanneer je virtueel in iemands wiel zit, en bijvoorbeeld tijdens het klimmen en dalen.

De TiltBike heeft zoals je wellicht al had verwacht een ingebouwde vermogens- en cadansmeter. Daarnaast meet hij ook je balans op de trappers, en registreert hij je beweging wanneer je staand of zittend fietst.

Tijdens het fietsen kun je ook nog eens je eigen training monitoren middels een app die je live een groot aantal statistieken laat zien. Daarnaast is de TiltBike uiteraard compatible met alle grote platforms, waaronder Zwift en Trainer Road. En middels Bluetooth kun je de fiets koppelen met je smartphone, tablet of computer. 

Muoverti TiltBike

Effectiever trainen

Een smart bike die aanvoelt als een echte fiets klinkt goed natuurlijk, maar volgens Muoverti maakt dat je training ook nog eens een stuk effectiever. De fiets beweegt vrij, en daardoor zul je automatisch de spieren in je romp en bovenlichaam aanspreken om balans te houden.

Kan de TiltBike dan alles? Niet helemaal, want klimmen of dalen in een hoek is blijkbaar niet mogelijk op de fiets. Iets wat wel kan op de Kickr Bike van Wahoo.

Wel een pluspunt is het dat de TiltBike schijnbaar vrijwel geluidloos is in gebruik, dankij een riemaandrijving van carbon. 

Muoverti TiltBike

Aanpasbaar

Het viel je waarschijnlijk al op dat de TiltBike ook nog eens heel erg lijkt op een echte fiets, in tegenstelling tot veel andere smart bikes. Dat ziet er mooi uit, maar heeft ook als voordeel dat je net als bij een echte fiets veel onderdelen kunt wisselen, volgens Muoverti.

Een ander zadel, andere cranks of pedalen monteren, of de zadelstand wat aanpassen is daardoor blijkbaar niet heel ingewikkeld. En volgens de makers is het ook mogelijk om het frame om te ruilen voor een mountainbike of een tijdritfiets.

Het frame kun je schijnbaar zo afstellen, dat hij overeenkomt met een wegfiets in maat 49 tot 64. 

In de video kon je ook nog zien dat het stuur is voorzien van een ingebouwde joystick, die het in ieder geval doet wanneer je de fiets aansluit op een Xbox. Of de joystick ook werkt in bijvoorbeeld Zwift is nog even afwachten. 

Heb je interesse in deze TiltBike, dan moet je helaas nog wel even wachten. Muoverti hoopt de TiltBike officieel uit te brengen in de herfst van 2022. Wat de prijs gaat zijn van deze innovatieve smart bike is nog niet bekend. Meer informatie over de TiltBike vind je op de website van Muoverti.

Foto’s en video: Muoverti