Dit zijn de mooiste tenues van 2024 volgens wielerfans

Dit zijn de mooiste tenues van 2024 volgens wielerfans

De wielertenues van 2024 zijn bekend, en de wielerfans hebben zich er over uitgesproken. Met twee kleurrijke winnaars als resultaat. 

Het blijft een heerlijke bezigheid aan het begin van ieder seizoen: alle nieuwe wielerkits van de WorldTour-teams checken. Een typisch wielerfenomeen ook, want in welke sport zie je jaarlijks nou zo’n metamorfose? Zelfs al blijft de sponsor van een wielerteam gelijk, dan nog moet het tenue vaak nét even anders.

Trends zijn er ook natuurlijk. De kleurverloopjes van de afgelopen jaren, de speciale kits voor een grote ronde, en de behoefte om met een behoorlijk afwijkende outfit op de proppen te komen (wat het altijd goed doet in de media).

Teamkleding is daarnaast steeds vaker de vertaling van een filosofie van het team. Mooi die symboliek, maar esthetisch vinden we daar natuurlijk ook wat van.

Ieder seizoen levert daardoor winnaars en verliezers op in de ogen van wielerfans. Tenues waar we lyrisch over zijn, en outfits die niet zo in de smaak vallen. 

Welke teams zijn dit jaar de winnaars, in de WorldTour? YouTube-kanaal GCN vroeg het aan zijn volgers, en dat leverde een overduidelijke winnaar op bij zowel de mannen als vrouwen. Het zijn twee teams die al veel vaker punten scoorden op dat vlak, namelijk EF Education-EasyPost bij de mannen, en Canyon//SRAM bij de vrouwen. 

Wat opvalt is dat beide teams voortborduren op het kleurrijke thema van de afgelopen jaren. Slim bekeken natuurlijk, voor de herkenning. Maar de teams starten het nieuwe seizoen wel met een duidelijke twist in het ontwerp.

EF Education-EasyPost

EF Education-EasyPost keert terug in het roze en zwart, maar de gele grafische accenten in de kit zijn nieuw dit jaar. Die accenten bestaan uit logo’s van sponsors en onderscheidende kenmerken van het team. 

Verantwoordelijk voor het ontwerp is kledingsponsor Rapha, net zoals de afgelopen jaren. Nagenoeg dezelfde outfit wordt in 2024 gedragen door EF Education-Cannondale, het continentale vrouwenteam.

EF Pro Cycling
EF Pro Cycling

Canyon//SRAM

Ook Canyon//SRAM borduurt voort op het ontwerp van de afgelopen jaren, al is er in detail ook een hoop veranderd. Harmonic Riff is de naam van het nieuwe ontwerp, en de lijnen, patronen en golven op het shirt belichamen de geluiden en ritmes van een wedstrijddag. Dat levert een kleurrijk geheel op, wat door maar liefst 92 procent van de GCN-volgers werd gewaardeerd.

Canyon-SRAM-kit
Canyon-SRAM-kit
Canyon-SRAM-team

Beide wieleroutfits kun je (binnenkort) ook zelf bestellen. De EF Pro Cycling-kit bij Rapha en de Canyon//SRAM-kit bij Canyon. In beide gevallen is de kleding er voor heren en dames.

Foto’s kleding: Rapha / EF Pro Cycling en Canyon – Foto bij intro: Unsplash