Maak je fietsrit nog wat milieuvriendelijker

Maak je fietsrit nog wat milieuvriendelijker

Uiteraard ben je goed bezig wanneer je regelmatig de fiets pakt in plaats van de auto. Maar wist je dat je op veel meer manieren het milieu een beetje kunt sparen als je gaat fietsen?

Wat dacht je bijvoorbeeld van een sportreep met een afbreekbare verpakking? Of een duurzame kettingolie gemaakt van koolzaadolie? Om je te inspireren zijn hier een aantal van die slimme producten, waarmee je de natuur heel wat minder belast. Want een beter milieu begint uiteraard ook op de fiets.

Biologisch afbreekbare bidons

Elite Bidon Jet

Een bidon laat je natuurlijk niet langs de kant van de weg liggen wanneer je een rondje maakt. Maar het is wel een hele fijne gedachte dat jouw bidons het milieu sparen wanneer je ze ooit eens wegdoet. Deze Elite bidon is biologisch afbreekbaar, waardoor hij binnen enkele jaren vergaat, zodra hij tot afval wordt verwerkt. Wees dus gerust, hij vergaat dus niet terwijl je hem nog gebruikt. Daarnaast is deze bidon ook nog eens BPA-vrij, waardoor je geen last hebt van een nare bijsmaak.

De Elite Bidon Jet heeft een inhoud van 550 milliliter en is onder andere hier verkrijgbaar.

Duurzame kettingolie

Airolube Chain Oil

Een ketting die roest, piept en kraakt, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Met deze Airolube Chain Oil voorkom je dat het hele jaar, want deze kettingolie is geschikt voor alle weertypen. Het bijzondere is bovendien dat er in Nederland geteelde koolzaadolie in is verwerkt. De olie is biologisch afbreekbaar, én de verpakking is ook nog eens honderd procent recyclebaar.

Deze duurzame olie van Airolube koop je onder andere hier.

Milieuvriendelijk schoonmaakmiddel

Cyclon Bike Cleaner

Na het fietsen wacht er vaak nog één extra klusje, waar je niet onderuit komt: je fiets schoonmaken. Gelukkig kan dat heel snel en vakkundig als je het goed doet. Waarbij je ook nog eens goed kunt zijn voor het milieu, wanneer je kiest voor deze Cyclon Bike Cleaner. Deze is biologisch afbreekbaar namelijk, en zit ook nog eens in een volledig recyclebare verpakking van polyprop. Goed voor je fiets dus, en goed voor de natuur.

De Cyclon Bike Cleaner zit in een verpakking van 5 liter, en is onder meer hier te koop.

Sportrepen met een afbreekbare verpakking

Bye! Endurance Bar

Dat de Endurance Bar van Bye! honderd procent natuurlijk is, én is gemaakt van havermout en echt fruit, is natuurlijk erg fijn. Maar dat de verpakking ook nog eens biologisch afbreekbaar is, dat is helemaal bijzonder. Dat neemt niet weg dat je de verpakkingen gewoon mee naar huis neemt uiteraard, wanneer je de repen onderweg opeet. Maar daardoor ben je wel in meerdere opzichten goed bezig. 

De Bye! Endurance repen zijn hier onder meer in grootverpakking verkrijgbaar.


Uiteraard kun je als wielrenner nog veel meer doen om het milieu te sparen. Dat je al je afval niet laat rondslingeren spreekt natuurlijk voor zich. Maar het helpt bijvoorbeeld ook al als je je sportkleding op dertig graden wast, en oude kleding niet weggooit bij het afval, maar inlevert voor hergebruik. 

En doe je een online bestelling? Dan laat je die natuurlijk als het maar even kan bezorgen door een fietskoerier. Tegenwoordig zijn er bovendien heel wat winkels die hun producten zo min mogelijk in plastic verpakken. 

Het zit hem dus in de details, als je goed wilt zijn voor het milieu. En die aandacht is belangrijk, want zo kunnen we ook blijven genieten van de natuur.

Foto bij intro: Taylor Smith