Lazer lanceert nieuwe helmtechnologie KinetiCore

Lazer lanceert nieuwe helmtechnologie KinetiCore

Lazer KinetiCore

De nieuwste serie helmen van Lazer zijn voorzien van KinetiCore: een nieuwe beschermingstechnologie die in tegenstelling tot andere systemen volledig geïntegreerd is in de helm. Met als resultaat meer koeling en minder gewicht.

KinetiCore is dus het antwoord op MIPS, het systeem waar Lazer tot op heden gebruik van maakte. Waarom kiest Lazer nu voor een eigen technologie in plaats van MIPS? Niet om MIPS te overtreffen qua veiligheid, maar wel omdat de Belgische producent minder compromissen wilde doen op het gebied van gewicht, ventilatie en functionaliteit.

Integratie

Het voordeel van KinetiCore is volgens Lazer dat het systeem echt onderdeel uitmaakt van de helm, en niet is toegevoegd als een apart element. Daardoor is er minder materiaal nodig. Dat maakt de helm naast de eerder genoemde voordelen ook nog eens duurzamer. 

Lazer KinetiCore

Net zoals bij veel andere systemen, beschermt KinetiCore zowel tegen de directe impact als de rotatie-impact bij een val of botsing. KinetiCore bestaat daarbij uit EPS-schuimblokken, die Lazer gecontroleerde kreukelzones noemt. Bij een botsing kreukelen ze in elkaar waardoor ze de energie absorberen, die anders je hersenen zouden bereiken. 

Ontwikkeling van tien jaar

Lazer heeft maar liefst tien jaar aan deze technologie gewerkt, waarbij het team zich liet inspireren door de kreukelzones in vliegtuigen en auto’s. En in dat laatste geval ging het vooral om onderdelen van Formule 1-auto’s.

Een behoorlijk lange tijd dus, en de ontwikkeling was dan ook behoorlijk complex. Zo’n 5.000 configuraties werden er getest, voordat Lazer tevreden was over het resultaat. Daarnaast werd er ook nog samengewerkt met verschillende universiteiten voor de ontwikkeling van deze technologie.

Lazer noemt het een voortdurend leerproces, waarbij de volledige potentie van de technologie waarschijnlijk pas in volgende modellen wordt behaald.

Lazer KinetiCore

Eerste tests

Dat neemt niet weg dat de eerste fietshelmen met KinetiCore uitstekend worden getest door VirginiaTech. Al heel wat jaren test de universiteit op onafhankelijke wijze fietshelmen, en daardoor was VirginiaTech ook voor Lazer zelf een belangrijke graadmeter.

Om te beginnen zijn er zes helmen met KinetiCore op de markt gebracht. Drie daarvan krijgen van VirginiaTech de maximale veiligheidsscore van vijf sterren. 

Vento KinetiCore

Een van die nieuwe helmen is de Vento KinetiCore. Dit topmodel is samen met de renners van Jumbo-Visma tot stand gekomen, en volgens Lazer is het de snelste fietshelm die ze ooit hebben ontwikkeld.

In vergelijking met de oude Bullet 2.0 ventileert hij beter, en ook is hij volgens Lazer nog eens 90 gram lichter. De helm is er in zeven kleuren en drie maten, en weegt 290 gram (in maat m).

Lazer Vento KinetiCore
Lazer Vento KinetiCore

Meer informatie over KinetiCore en de nieuwste fietshelmen van Lazer vind je uiteraard op de website van Lazer.

Foto’s: Lazer