Zo neem je het beste een laptop mee op de fiets

Zo neem je het beste een laptop mee op de fiets

fietsrugzak

Of je nu gaat bikepacken, of voortaan naar je werk wilt fietsen: in beide gevallen kan het nodig zijn dat je een laptop meeneemt. Geen probleem uiteraard, maar je moet wel een beetje oppassen. Laptops houden immers niet van een hoop geschud en nattigheid.

De volgende tips zijn vooral handig als je een laptop mee wilt nemen op een racefiets of een gravelbike. Maar ook als je fietst op een ander soort fiets, dan zullen veel van deze tips van pas komen.

Voorkom trillingen

Dat je laptop heel wat klappen krijgt te verwerken als je over onverhard terrein fietst, spreekt voor zich. Maar zelfs al fiets je alleen maar over verharde wegen, dan nog zul je flink wat hobbels tegenkomen. 

Voor jou geen probleem, maar voor je laptop zijn al die trillingen minder fijn. Vroeg of laat kunnen er schroefjes lostrillen, en ook voor een harde schijf is al dat geschud vaak verre van optimaal.   

Alleen al om die reden is het slim om je laptop in een rugzak te vervoeren. Je lichaam werkt dan namelijk als een demper voor die klappen.

Los daarvan past je laptop waarschijnlijk überhaupt niet een van je bikepacks. Twee goede redenen dus om een rugzak te gebruiken. 

Zet je laptop uit

Nog een belangrijke tip: zet je laptop helemaal uit voor je vertrekt. Op die manier weet je zeker dat je laptop niet oververhit raakt in je backpack. Bijkomend voordeel is dat je batterij minder snel leegraakt.

Gebruik een hoes met padding

Ook al vang jij de grootste klappen op, dan nog is slim om je laptop te vervoeren in een hoes met een goede padding. 

Heb je ook nog een rugtas met een zachte voering? Dan ben je helemaal goed bezig natuurlijk.

Verpak je laptop in een waterdichte zak

Trillingen zijn voor je laptop niet fijn, maar hetzelfde geldt voor vocht. Voorkom dus dat je laptop nat kan worden onderweg en stop hem in een waterdichte zak of tas. Doe dit ook als het twijfelachtig weer is. Op die manier zul je nooit onaangenaam verrast worden.

Wees daarnaast ook uiterst voorzichtig met flesjes drinken in je tas. Die kunnen altijd gaan lekken namelijk, met hele vervelende gevolgen voor je laptop. Het meest veilig is het om je drinken ergens anders te bewaren dus.

Gebruik een rugzak die goed op je rug blijft zitten

Rugzakken heb je in alle soorten en maten. Dat betekent ook dat niet iedere tas even handig is op de fiets. Sommige rugzakken schudden namelijk alle kanten op. Dat fietst hinderlijk, en je wordt er sneller moe van.

Moet je nog een tas aanschaffen? Let er dan op dat je een rugzak koopt die speciaal bedoeld is voor op een (race)fiets. Vaak kun je die met twee riempjes vastmaken. Eén op je borst en met een riem ter hoogte van je middel. 

Daarnaast is het natuurlijk handig als je rugzak niet onnodig groot is. In een compacte tas schudt je laptop minder, en het voelt ook minder als een last.

Uiteraard zitten er ook wat nadelen aan een rugtas. Zo zul je eerder last hebben van een natte rug door zweet. Daarnaast is het wennen aan een tas op je rug en dat maakt je wellicht wat sneller vermoeid. Neem dus alleen een laptop mee als je echt niet zonder kunt. 

Foto: Rapha