Keuzehulp: een racefiets of een mountainbike?

Keuzehulp: een racefiets of een mountainbike?

racefiets en mountainbike

Fietsen is leuk en gezond, en daarom heb je besloten dat je een fiets wilt kopen. Je twijfelt alleen. Wordt het een racefiets of een mountainbike?

Zit jij nog met het dilemma, of je een racefiets of een mountainbike koopt? Dan ben je zeker niet de enige. Want ook al verschillen de fietsen behoorlijk, als je met beide fietsen weinig ervaring hebt, dan is het lastig inschatten welke fiets je het leukst gaat vinden.

Waarschijnlijk hoeft niemand je uit te leggen dat je met een racefiets vooral op asfaltwegen rijdt, en met een mountainbike op de onverharde paden. Maar er zijn veel meer verschillen. Met welke eigenschappen je ook rekening moet houden wanneer je een van beide fietsen koopt, lees je in dit artikel.

Als je kiest voor een racefiets

De naam racefiets zegt het al. Deze fiets is gebouwd om hard te gaan, waarbij je uiteraard het liefst de asfaltwegen volgt. 

Hard gaan is daarbij niet per se een vereiste natuurlijk. Maar snelheid maken gaat eigenlijk vanzelf op deze fiets. Met dank aan de dunne bandjes, en je aerodynamische houding. 

Hier en daar een grindpad meepakken, of een niet al te heftig bospad? Kan natuurlijk, maar je voelt dat je fiets daar niet voor is gemaakt.

Het fijne van een racefiets is ook dat je echt één tempo kunt rijden. Vooral op lange, rechte wegen. En daardoor kun je uren aan een stuk toeren, zonder snel vermoeid te raken. 

Dat wil niet zeggen uiteraard, dat je op een racefiets per se lange ritten moet maken. Je kunt een kort ritje zelfs heel intensief maken. Vooral wanneer je af en toe flink gas geeft.

Dat je met een racefiets vaak over asfaltwegen rijdt, wil nog niet zeggen dat het ook eentonig is. Maar je fietst gemiddeld wel veel vaker tussen het overige verkeer. Gelukkig zijn er (bijna) overal in Nederland prachtige routes te verzinnen, over wegen waar weinig auto’s komen.

Als je kiest voor een mountainbike

Op een mountainbike ga je uiteraard offroad. Op de weg fietsen kan wel, maar je voelt dat hij daar niet voor is gebouwd. Zodra je de onverharde paden opgaat, komt een mountainbike pas goed tot zijn recht. 

Het is constant draaien en keren, op en af. Je merkt dat mountainbiken veel meer vraagt van je technische vaardigheden dan op een racefiets. De route bepaalt natuurlijk in wat voor mate. 

In het bos ben je sowieso veel geconcentreerder aan het fietsen. De ondergrond verandert steeds namelijk, en ver vooruitkijken kan je dikwijls niet.

Ondertussen kom je wel op plekken waar je met een racefiets nooit kunt komen. Op plekken waar je echt omringd bent door de natuur. Weg van het (drukke) verkeer.

Je merkt ook dat mountainbiken veel meer voelt als intervallen. Je snelheid varieert vaak. Desondanks kun je lange mountainbiketochten fietsen natuurlijk, als je dat wilt. Maar de kans is groot dat je kortere ritten rijdt, dan op een racefiets. 

Uiteraard kun je in zomer én winter mountainbiken. Ook al is het van origine een zomersport, in de winter heeft het juist als voordeel dat je niet met dunne bandjes de weg op hoeft. Bovendien fiets je in het bos vaak meer in de luwte. 

Misschien wel allebei

Kan je maar geen keuze maken? Dan ben je zeker niet de enige. Veel fietsers hebben namelijk een racefiets én een mountainbike. En die afwisseling kan erg fijn zijn.

Desondanks ga je nu waarschijnlijk niet meteen twee fietsen kopen. Maar uitbreiden kan altijd natuurlijk, in de toekomst. Wellicht maakt dat het kiezen wat eenvoudiger.

Een combinatie?

De perfecte allround-fiets die alle eigenschappen van een racefiets en een mountainbike combineert, bestaat helaas niet. Maar als je toch een fiets moet aanwijzen die beide werelden enigszins verenigt, dan komt je al snel uit bij een gravelbike.

Die lijkt qua uiterlijk heel erg op een racefiets, maar je kunt er uitstekend mee het bos in. Toch leent hij zich minder goed voor de echte mountainbikepaden.

Is dat dan de ideale fiets voor jou? Zou kunnen natuurlijk. Maar de kans is ook groot dat je juist de specifieke eigenschappen van een racefiets of een mountainbike mist.

Het beste zie je een gravelbike dus niet als ‘het beste van twee werelden’, maar als een fiets met zijn eigen unieke eigenschappen.

Dit helpt ook om te ontdekken wat je wilt

Twijfel je nog steeds welke fiets het moet worden, ook na het lezen van dit artikel? Wellicht heb je dan iets aan de volgende tips.

Leen of huur een fiets

De beste manier om uit te vinden wat je leuk vindt, is niet door er over te lezen, maar door het zelf te proberen. Ken je iemand met een racefiets of een mountainbike, en mag je die lenen? Dan is dat perfect natuurlijk. Maar op heel plaatsen kun je ook een fiets huren.

Ga in gesprek

Vaak kom je er veel sneller achter wat je wilt, als je erover praat met anderen. En dat hoeft niet per se een expert te zijn. Al helpt het wel natuurlijk, als iemand je de juiste vragen stelt.

Wat vind je echt het leukst?

Dat is de vraag die telt natuurlijk. Laat je keuze dus niet afhangen van vrienden die ook een mountainbike of een racefiets hebben. De kans is namelijk groot dat zij je uiteindelijk niet de meeste motivatie geven om regelmatig te gaan fietsen.

Fietsvrienden maak je bovendien binnen de kortste keren. Bijvoorbeeld door je aan te melden bij een club of een vereniging.

De vraag is dus: waar gaat je hart echt sneller van kloppen? 

Foto’s: Unsplash