Racestuur of recht stuur? Dit zijn de verschillen

Racestuur of recht stuur? Dit zijn de verschillen

Twijfel jij nog tussen een fiets met een racestuur en een recht stuur? Om je keuze wat gemakkelijker te maken lees je hier over alle voor- en nadelen van beide sturen.

De voordelen van een racestuur

racestuur

Een racestuur is even wennen als je nooit op een racefiets hebt gezeten, maar dit stuur heeft niet voor niks zo’n bijzondere vorm. Een racestuur biedt namelijk de volgende voordelen.

Afwisseling

Een racestuur kun je op wel drie manieren vasthouden. Met je handen op het stuur, met je handen op de remgrepen, en onderin de beugels. Die afwisseling is fijn, want zo heb je minder snel last van stijve spieren. Vooral wanneer je vaak lange einden fietst, dan is dat een voordeel.

Aerodynamisch voordeel

Als je graag wat harder fietst, dan is een aerodynamische positie erg belangrijk. Met een racestuur heb je dan een voordeel. Ten eerste omdat je met je handen onderin de beugels meer naar voren zit. Maar ook omdat een racestuur minder breed is dan een recht stuur. Je kunt je daardoor gemakkelijker klein maken.

Meer grip tijdens het afdalen

Niet alleen als je hard fietst dan is het voordelig om met je handen in de beugels te fietsen. Ook tijdens een afdaling (over de weg) profiteer je van die houding. Je kunt op deze wijze steviger je stuur vasthouden en krachtiger remmen. Daarnaast verlaag je ook je zwaartepunt, wat je meer grip geeft in de bochten.

Natuurlijke handpositie

Nog een voordeel van een racestuur is dat je een erg natuurlijke handpositie aanneemt. Vooral met je handen op de remgrepen. Je zult daardoor niet zo snel last krijgen van zere polsen.

De nadelen van een racestuur

Uiteraard heeft een racestuur ook enkele nadelen:

  • De remmen zitten verder weg, wanneer je je handen op het stuur hebt.
  • Je hebt wat minder ruimte voor een stuurtas, en andere voorwerpen die je aan je stuur wilt hangen.
  • Vanwege de smallere positie van je handen heb je wat minder stabiliteit. 
  • Fietsen met een racestuur is in het begin vaak even wennen.
  • Bij een racestuur moet je af en toe het stuurlint vervangen.
  • Een racestuur en de onderdelen zijn vaak wat duurder.

De voordelen van een recht stuur

recht stuur

Uiteraard biedt een recht stuur ook de nodige voordelen. Zelfs al rijd je alleen maar op de weg. Eentje daarvan is dat je waarschijnlijk al erg vertrouwd bent met deze positie. Maar er zijn meer voordelen:

Minder extreme houding

Met een recht stuur zit je doorgaans wat meer rechtop, wat je fietsrit uiteraard wat comfortabeler maakt. Deze houding maakt het dragen van een rugtas ook wat praktischer, en je kunt wat eenvoudiger om je heen kijken.

Wat meer controle bij het sturen

Met een recht stuur heb je wat meer controle over je fiets, omdat je handen wat verder uit elkaar staan. Je profiteert hier vooral van wanneer je wat langzamer fietst, en op onverhard terrein. 

Je kunt altijd direct remmen

Heb je een recht stuur, dan bevinden je handen zich altijd bij de remmen. Een groot voordeel wanneer je onverwacht moet stoppen.

Wat praktischer als je graag gewone kleding draagt

Draag jij vaak gewone kleding op je fiets? Dan is een recht stuur ook een voordeel omdat je je armen wat minder hoeft te strekken. Gewone kleding (zonder stretch) gaat daardoor wat minder trekken. 

Meer ruimte voor een stuurtas

Nog een voordeeltje van een recht stuur is dat je een bredere tas aan je stuur kunt hangen. Je hebt geen last van beugels immers die de ruimte beperken. Daarnaast heb je meer ruimte voor andere items, zoals een fietscomputer, bel, lamp of telefoon.

De nadelen van een recht stuur

Ook een recht stuur heeft uiteraard z’n nadelen:

  • Je hebt maar één handpositie bij een recht stuur, wat minder fijn is voor hele lange afstanden.
  • Je vangt meer wind, wat je uiteraard wat langzamer maakt.
  • Je kunt je gewicht wat minder goed naar voren plaatsen, wat een nadeel is bij het klimmen. 

Conclusie: een racestuur of toch een recht stuur? 

Je had het zelf waarschijnlijk ook al geconcludeerd: voor beide sturen valt wat te zeggen. Je keuze zal daarom vooral afhangen van wat voor type fietser je bent.

Fiets je veel over onverharde wegen, dan geeft een recht stuur je veel stabiliteit en wendbaarheid. Ben je meer het racetype, en hou je van de snelheid, dan zal een racestuur je meer aanspreken. Fiets je vooral naar je werk, of zijn je ritjes meer casual? Dan vind je een fiets met een recht stuur wellicht wat comfortabeler.

Voor veel fietsers telt daarnaast ook nog de look. Een racestuur oogt heel klassiek en stijlvol, terwijl een recht stuur wat moderner oogt en meer doet denken aan een mountainbike. 

Laat je in ieder geval niet intimideren door de aparte vorm van een racestuur. Je went er binnen de kortste keren aan als je er vaker mee fietst.

Mocht je nog steeds twijfelen, dan zit er natuurlijk maar één ding op. Test ze allebei eens… Doe je dat, let er dan wel op dat je fiets de juiste maat heeft. Pas dan kun je namelijk een goede indruk krijgen van het comfort en het stuurgedrag, en de beste keuze maken.

Foto’s: Unsplash en Canyon