Maakt KAPS het verschil in Parijs-Roubaix?

Maakt KAPS het verschil in Parijs-Roubaix?

Onderweg met één druk op de knop je bandendruk aanpassen. Een technologie genaamd KAPS maakt dat nu mogelijk. Prachtig natuurlijk, maar hoe werkt dat precies?

De renners van Team Visma | Lease a Bike maken dit weekend tijdens Parijs-Roubaix gebruik van een bijzondere technologie: een bandendrukregelaar genaamd KAPS (Kinetic Air Pressure System). Het systeem is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf, genaamd Gravaa.

Deze technologie is nog volop in ontwikkeling, maar Team Visma | Lease a Bike gelooft er helemaal in. Niet zo vreemd, want de technologie klinkt ook veelbelovend. 

Met één druk op de knop (op je stuur) is het namelijk mogelijk om de druk van je banden aan te passen. Omhoog en omlaag. Het grote voordeel snap je: je hoeft geen compromis meer te maken als het aankomt op de bandendruk.

In een koers als Parijs-Roubaix kun je hierdoor op de kasseistroken de bandendruk flink verlagen voor meer snelheid en comfort, en op het asfalt juist de druk weer verhogen voor minder rolweerstand. En dat rijdt niet alleen een stuk comfortabeler, volgens Team Visma | Lease a Bike is de winst maar liefst 25 watt.

KAPS zit ingebouwd in de naaf en loopt via een spaak naar het ventiel.

Het systeem bestaat trouwens al enkele jaren. Zo won Marianne Vos vorig jaar het WK gravel terwijl ze gebruik maakte van KAPS. En het redde haar zelfs, toen ze onderweg lek reed.

Het systeem zit ingebouwd in de naaf van de fiets en de renner zelf zorgt voor de aandrijving van de pomp. De bediening vindt plaats op het stuur, en de actuele bandendruk is af te lezen op een fietscomputer. 

Hoe KAPS precies werkt zie je ook heel goed in deze video.

Samenwerking

Gravaa ontwikkelt het systeem samen met Team Visma | Lease a Bike, en verschillende renners hebben de technologie inmiddels getest.

Nu denk je misschien, waarom maakt niet iedere renner van het team er dan gebruik van? Dat schijnt toch een beetje lastig te zijn, aangezien het weer een extra toevoeging is op de fiets. En daarnaast zien sommige renners er schijnbaar nog tegenop om het te gebruiken.

Dat zal wellicht te maken hebben met een aspect waar wielrenners minder van houden: extra gewicht. Het systeem weegt zo’n 250 gram per wiel.

Zie jij jezelf desondanks al rondfietsen met KAPS, bijvoorbeeld tijdens het gravelen of wanneer je over Drentse flinten dokkert? Hou dan rekening met een aanzienlijke investering – van zo’n 4.000 euro – die je moet doen. Kleine meevaller is dat je hiermee ook meteen een set wielen koopt.

Of KAPS ook een rol gaat spelen dit weekend, tijdens Parijs-Roubaix? Het zou zo maar kunnen. Het is een koers bij uitstek namelijk waar dit systeem een voordeel kan zijn.

Foto’s: Gravaa