Is de Elfstedentocht jouw eerste doel van 2020?

Is de Elfstedentocht jouw eerste doel van 2020?

It giet oan! Of het nou vriest dat het kraakt, of veel te vroeg in het jaar al op lente lijkt. Op zondag 2 februari 2020 rij jij als je wilt de enige echte Elfstedentocht in Friesland. Op een fiets weliswaar, maar in een minstens zo heroïsche tocht.

De Alvestêdetocht, zoals de Friezen zeggen, is natuurlijk de tocht der tochten. Ook al is hij al 21 jaar niet meer verreden op de schaats, tijdens iedere vorstperiode dromen we er weer van. 

Als je een fervente schaatser bent, dan is het deze winter maar weer afwachten. Maar de Elfstedentocht moet je zeker ook eens hebben gefietst. Dat kan jaarlijks op pinkstermaandag, wanneer traditioneel 15.000 wielrenners opstappen voor de toertocht. Maar mag het van jou wel iets kleinschaliger en trotseer je bovendien graag de kou, dan is deze wintereditie op je lijf geschreven.

De route

Wat voor weer we ook krijgen begin februari, een uitdaging vormt deze variant van de Elfstedentocht sowieso. De route over ruim 200 kilometer volgt zo goed mogelijk de originele schaatsroute, langs alle 11 Friese steden. Met als startplek de legendarische Elfstedenhal. En uiteraard fiets je ook over het historische bruggetje van Bartlehiem. 

Elfstedensfeer

Onderweg verzamel je alle knipjes in je Elfstedenstempelkaart en kun je genieten van muziek en koek en zopie. Ben je eenmaal gefinisht in hartje Leeuwarden, dan ligt er natuurlijk een Elfstedenkruisje op je te wachten.

Op de finishlocatie bij de voormalige gevangenis Blokhuispoort is er alle gelegenheid om na te praten over deze monstertocht. Met een hapje en drankje als je dat wilt, in Café De Bak of bij Proefverlof ‘Yn it waar te sjen’.

Inschrijven kan tot 1 januari

Ook al is de Elfstedentocht pas op 2 februari, de online inschrijving is geopend tot 1 januari 2020. De route wordt gepijld, maar is ook te volgen met een GPX bestand. 

Enthousiast geworden? Meer lezen of jezelf inschrijven voor deze ultieme tocht kan op deze plek. Daar lees je ook meer over de kortere versie van de Winterfiets Elfstedentocht, over 90 en 140 kilometer. 

Foto: Wikimedia