Op deze 5 manieren haal je nog meer uit Strava

Op deze 5 manieren haal je nog meer uit Strava

Dat jij als wielrenner gebruik maakt van Strava, dat kan bijna niet missen. En mocht je toch zonder deze fiets-app door het leven gaan, dan heb je er op zijn minst van gehoord. Sommigen gaan zelfs zo ver om te beweren dat iets niet is gebeurd, als het niet op Strava staat…

Dat laatste gaat wel erg ver natuurlijk, maar dat de app een hele fijne tool is om je trainingen bij te houden en te evalueren, dat spreekt voor zich. Wil je nog meer uit je Strava account halen? Dan kun je natuurlijk een premium account overwegen. Summit heet die betaalde versie tegenwoordig. Daarmee krijg je nog meer mogelijkheden om je prestaties te analyseren, en je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het live tracking systeem Beacon.

Gelukkig zijn een hoop extra features van Strava ook gewoon gratis zijn te gebruiken. Je moet ze alleen wel even weten te vinden natuurlijk, én van het bestaan afweten.

Zo kun je bijvoorbeeld checken welke passanten je tegenkwam tijdens een rit, van wie je de meeste kudo’s krijgt en wat de mooiste routes zijn in bijvoorbeeld Amsterdam. Maar ook kun je zien in welke gemeenten in Nederland je al hebt gefietst, en welke nog niet.

Zin om meer te doen met Strava? Dan moet je het volgende zeker eens checken. 

Gebruik Strava als lokale gids

Strava’s datagedreven stadsgidsen bestaan al enige tijd, en toch zijn ze voor veel wielrenners op Strava nog een goed bewaard geheim. Stel je voor dat je in Amsterdam verzeild bent geraakt, en je zoekt de beste fietsroute. Strava vertelt je dan – op basis van miljoenen activiteiten – welk rondjes je het beste kunt fietsen.

Het interessante is dat de stadsgidsen zijn samengesteld voor en door sporters. Dus hoor je van locals zelf waar je het beste een koffie kunt drinken onderweg, en waar je bijvoorbeeld het beste even kunt afstappen voor een foto.

Elke gids bevat routes van verschillende moeilijkheidsgraden en je kunt iedere route heel handig downloaden als gps-bestand.

De stadsgidsen beperken zich tot de grote steden van van een land, maar mocht je er eentje bezoeken, dan zijn is het een uitermate handige tool. Je bekijkt de stadsgidsen eenvoudig via strava.com/local.

Check in welke delen van Nederland je al gefietst hebt

Niet alleen Strava zelf maakt dankbaar gebruik van alle data die we met z’n allen bij elkaar fietsen. Inmiddels bestaan er duizenden apps en websites die dankbaar gebruik maken van de data die Strava aanbiedt, om jou nog meer inzicht te geven in je prestaties.   

Eén van de leukste nieuwe toepassingen is Long Term NL Challenge. Deze website laat je zien in welke Nederlandse gemeenten je ooit al eens hebt gefietst. Het enige wat je daar voor hoeft te doen is je Strava-account koppelen. Nadat de site al je activiteiten heeft verwerkt, verschijnt er een kaart van Nederland waarop je precies ziet waar je al eens hebt gefietst.

Het achterliggende idee van de app is dat je alle 355 ‘continentale’ gemeenten van Nederland uiteindelijk aan je palmares toevoegt, waarna je de ultieme challenge hebt volbracht. Uiteraard is het sowieso leuk om te ontdekken wat jouw challenge score is.

Ontdek Strava Labs

Per dag voegen we met zijn allen miljoenen activiteiten toe aan Strava. Wat daar zoal mee gebeurt, kun je checken via Strava Labs. Je vind er de laatste projecten waar Strava aan werkt, en leest over de laatste ontwikkelingen via de blog.

Wat je er ook kunt vinden is de Global Heatmap. Deze wereldkaart geeft je een overzicht van alle openbare activiteiten van de afgelopen twee jaar. Je kunt dus exact zien waar ter wereld het meest gefietst is en welke wegen het populairst zijn. Meer weten over de Global Heatmap? Lees dan ook dit artikel.

Strava Labs biedt je daarnaast ook een heel geinig overzicht van alle kudo’s die je ooit uitdeelde en kreeg. Onder Project KODOS vind je een lijstje van je meest gewaardeerde activiteiten en ook kun je in een cloud zien van welke volgers je de meeste duimpjes mocht ontvangen.

Bekijk wie er in je buurt heeft gefietst

Nog zo’n leuke feature die je misschien nog niet kent, is Strava Flybys. Je kunt hem zomaar missen, want de tool is helaas niet beschikbaar in de app op je telefoon. Toch is het zeer de moeite om voor deze functie je desktopversie van Strava te gebruiken. 

Flybys geeft je namelijk de kans om je hele rit terug te kijken, en met name te zien wie er onderweg in je buurt was. Niet alleen leuk als je op zondag een rondje hebt gefietst, maar bijvoorbeeld ook als je op vakantie bent, en een snelle Jumbo Visma renner haalt je in. Hé, was dat niet…? Bij thuiskomst snel even Flybys checken.

Benieuwd naar je flybys? Open dan de detailpagina van je rit in de webbrowser, en klik op ‘Flybys bekijken’.

Volg de pro’s

Volg je favoriete pro’s op Strava, is nog een laatste tip die van harte is aan te bevelen. Bekende wielrenners als Robert Geesink, Annemiek van Vleuten en Laurens ten Dam uploaden regelmatig hun ritjes, soms met de prachtigste foto’s. Daardoor weet jij precies waar ze uithangen, en ook wat de mooiste routes zijn in een bepaalde regio. Nog een voordeel? Het inspireert je waarschijnlijk ook nog eens om zelf nog vaker de fiets te pakken.