Is Grunnduro jouw volgende gravelavontuur?

Is Grunnduro jouw volgende gravelavontuur?

Nog weinig plannen deze zomer? En zoek je nog een mooi avontuur op de fiets? Dan is dit je kans om de mooiste plekken van Noord-Nederland te ontdekken. In het weekend van 17 en 18 juli vindt namelijk voor het eerst Grunnduro plaats: een bikepacktrip over grotendeels onverharde wegen.

Veel toertochten staan er dit jaar niet op de kalender helaas, om begrijpelijke redenen. Maar gelukkig zijn er ook nog steeds events die wel door kunnen gaan, en Grunnduro is zo’n fijne uitzondering. 

Zoals de naam al doet vermoeden, begint en eindigt deze bikepacktocht in Groningen. Vanuit de hoofdstad maak je een lange ronde, die je ook naar Drenthe brengt. Over heel wat onverharde paden uiteraard, die je naar de mooiste plekken in beide provincies leiden. 

Halverwege heb je bovendien de gelegenheid om te kamperen, zodat je er echt een weekend van kunt maken.

Routes

De exacte route van deze allereerste Grunnduro, die is voorlopig nog even geheim. Maar de afstanden zijn al wel bekend. En of je nu voor de route van 150 kilometer kiest, of die van 250, in beide gevallen kom je halverwege op dezelfde kampeerplek terecht. 

Natuurlijk kun je het kamperen ook overslaan, maar dan mis je eigenlijk wel een van de mooiste kanten van Grunnduro. 

Ben je inderdaad van plan om te bivakkeren onderweg? Dan dien je dat wel even aan te geven bij het reserveren. Het aantal plekken is namelijk beperkt. Wie zich daarvoor aanmeldt kan in ieder rekenen op een ontbijt, dat bij de prijs voor het kamperen is inbegrepen.

De route zelf is heel afwisselend maar niet te technisch, waardoor een gravelbike ideaal is voor deze trip. Maar ook een mountainbike of crosser is natuurlijk een goede optie, net als een racefiets met extra brede banden. 

Bij een bikepacktrip hoort uiteraard ook dat je grotendeels op jezelf bent aangewezen onderweg. Het is dus van belang dat je voldoende eten en drinken meeneemt, of je voorraden onderweg aanvult. En vergeet ook vooral je eigen tentje niet, wanneer je gaat kamperen.

Doe je mee, dan ontvang je ruim voor de start beide routes. Tot op het laatste moment kun je bovendien nog kiezen of je de kortere of langere versie rijdt. Let op, de tocht is dus niet uitgezet met pijlen, maar je volgt zelf de route via gps.

In alle gevallen houdt de organisatie van Grunnduro uiteraard rekening met de dan geldende coronamaatregelen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iedere deelnemer op een ander tijdstip start. Sowieso is het maximaal aantal deelnemers ingesteld op 150, waardoor je geen last hebt van veel drukte. 

Lijkt het je wel wat om Noord-Nederland te ontdekken op de fiets? Dan is het nu al mogelijk om je aan te melden. Je doet dat op de officiële site van Grunnduro, en daar vind je ook meer informatie over dit event.

Foto’s: Grunnduro