Ben jij ook gek op gravel? Support dan de Gravel Code

Ben jij ook gek op gravel? Support dan de Gravel Code

Op avontuur gaan midden in de natuur, waarbij het niet uitmaakt of je over asfalt, grind of onverharde wegen fietst. Welke fietser spreekt dat niet aan? Gravelen is puur genieten, en de kans is groot dat jij daar over mee kunt praten. Uiteraard is dat iets om zuinig op te zijn, en daarom is er nu een Gravel Code gelanceerd.

Geen wonder dat gravelen zo ontzettend populair is de laatste jaren. De vrijheid die je ervaart wanneer je op eigen houtje door de natuur dwaalt, is daar misschien wel de grootste reden voor.

Een vrijheid die uiteraard ook z’n grenzen heeft. Want wanneer je over onverharde paden fietst dan doe je dat natuurlijk met respect voor de natuur, en voor andere recreanten die je tegenkomt. 

Daar komt nog eens bij dat helaas niet alle wegen toegankelijk zijn voor fietsers. Het is slim dus om goed de borden in de gaten te houden, en niet alleen maar blind te varen op je gps.  

Om te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten, én om de natuur te beschermen, is daarom de Gravel Code bedacht. Een initiatief van onder meer de Wielersportbond NTFU en Staatsbosbeheer. Een code die In de Kopgroep als gravelliefhebber natuurlijk van harte ondersteunt. 

Die Gravel Code is gelukkig heel simpel om te onthouden, en hij bestaat uit de volgende regels:

1. Be nice, say hi
Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.

2. Enjoy nature
Neem afval terug mee naar huis en maak geen lawaai; laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.

3. Stay on track
Niet elk pad is een fietspad. Controleer je gedownloade route en check – voordat je een strook induikt – of er verbodsborden staan.

gravel code

Al enkele duizenden fietsers hebben de Gravel Code gesigneerd, en ook jij kan dat doen. Dat doe je door op gravelcode.nl enkele gegevens achter te laten, waarbij je als dank een aantal mooie gravelroutes ontvangt van routemeester Gijs Bruinsma. 

Laat dus zien dat ook jij een échte gravelaar bent die geeft om het imago van de sport, en om het behoud van de natuur.

Foto: gravelcode.nl