5 gewoonten van een prof waar jij ook veel aan hebt

5 gewoonten van een prof waar jij ook veel aan hebt

Mathieu van der Poel

Dat jouw leven er behoorlijk anders uitziet dan die van een topsporter, is logisch. Toch valt er nog het nodige op te steken van een wielrenner op het hoogste niveau, wanneer je dezelfde passie deelt.

Wees gerust, want je gaat hier niet lezen dat je jezelf heel veel moet ontzeggen, en dat het wielrennen vaker op de eerste plaats moet komen. Dat is belangrijk natuurlijk als je prof bent, maar het is logisch dat jij als liefhebber ook nog andere prioriteiten hebt.

Gelukkig zijn er ook heel wat gewoonten van een prof, die jou ook verder helpen, zonder dat het je extra tijd kost. Gewoonten die je meer laten genieten, terwijl ze je ook nog een betere wielrenner maken.

Bouw je rustmomenten in

Work hard, play hard is het welbekende gezegde. Maar vergeet vooral ook niet om consequent gas terug te nemen. Een topsporter weet als geen ander dat je uiteindelijk de tol betaalt wanneer je telkens weer roofbouw pleegt op je lichaam.

Vermoeidheid, stress en blessures zijn de mogelijke gevolgen wanneer je niet consequent je rustmomenten inbouwt. Dat betekent natuurlijk ook dat je dagelijks voldoende slaap pakt. En gun jezelf vooral ook de tijd om geregeld even ‘niks te doen’, zodat je ook mentaal je rust krijgt. 

Neem de tijd om uit te rusten. (foto: Erik McLean)

Wees consistent

Consistent werken aan datgene wat goed voor je is. Als een topsporter ergens goed in is (behalve in zijn sport) dan is het wel dat. En dan gaat het niet alleen over training, maar ook over je eetpatroon en je rust. 

Consistenter zijn in je leven betekent trouwens niet dat je nu direct als een monnik moet gaan leven. En ook niet dat je nooit eens een training mag overslaan, of een nachtje mag doorhalen. 

Probeer vooral te voorkomen dat je goede gewoonten uit het zicht verdwijnen, want dan zijn de gevolgen veel groter. Eén dag al je gezonde eetgewoonten overboord gooien heeft niet zoveel gevolgen, maar wanneer je dat een paar weken doet, dan gaat het natuurlijk mis.

Zie een terugslag als een kans

Wanneer je sport, dan ligt een blessure altijd op de loer. Voor een topsporter die het uiterste van zijn lichaam vraagt, geldt dat natuurlijk nog meer. Maar het kan jou ook overkomen. 

Natuurlijk is een blessure ontzettend balen. Maar heb je er mee te kampen, probeer er dan zo positief mogelijk mee om te gaan. Zie het als een kans bijvoorbeeld om te leren waar je voortaan beter op moet letten. Maak aanpassingen als dat nodig is, en profiteer van de tijd die je nu ergens anders aan kunt besteden. Bijvoorbeeld om plannen te maken, of om nieuwe dingen te leren.

Plan je week

Misschien ben je geen planner, en wil je dat vooral ook niet zijn. Toch zitten er heel wat voordelen aan het plannen van je week, en voor een topsporter is het zelfs een noodzaak. 

Waarom ook jij er van profiteert? Ten eerste omdat er heel veel rust van uitgaat natuurlijk. Maar het voorkomt ook dat er zaken in de verdrukking komen. Dingen die je altijd als laatste doet, maar die wel heel belangrijk zijn.

Ook je gezondheid vaart er trouwens wel bij. Van te voren plannen wat je gaat eten bijvoorbeeld, voorkomt dat je last minute een kant-en-klaarmaaltijd staat op te warmen, of alweer een pizza bestelt omdat je koelkast leeg is.

Luister naar je lichaam

Dat een topsporter heeft geleerd om te luisteren naar zijn lichaam is logisch. Alle details moeten immers kloppen om een topprestatie neer te leggen. Maar ook als je geen topprestatie verlangt van jezelf, dan is het belangrijk om de signalen van je lichaam niet te negeren.

Gas terug nemen wanneer het nodig is, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je beter in je vel zit, en het maakt je training ook nog een stuk effectiever. Gelukkig geeft je lichaam het feilloos aan als er iets aan de hand is. Niet alleen door spierpijn of vermoeidheid trouwens. Ook je stemming is daar een hele goede graadmeter voor.