Getest: de Topeak BackLoader zadeltas

Getest: de Topeak BackLoader zadeltas

Zijaanzicht Topeak Backloader
Een zijaanzicht van de Topeak Backloader van tien liter.

Ben je van plan een trektocht te gaan maken op de fiets, dan is een ruime zadeltas onmisbaar. Maar ook tijdens je woon-werkverkeer, of wanneer je slechts een weekendje weggaat, kan zo’n tas bijzonder goed van pas komen. 

In deze review lees je hoe de Topeak BackLoader, een zadeltas van 10 liter, beviel in de praktijk. Daarbij kreeg de tas ook de nodige regen te verwerken, wat een uitstekende gelegenheid was om de waterdichte binnenhoes te testen.

Bikepacking – backpacken op de fiets – is iets wat mensen al tijden doen, maar de hippe term is vrij nieuw. Steeds meer fietsers zoeken avontuur en ontdekken hoe leuk bikepacken is. En daardoor is het aantal producten op de markt behoorlijk toegenomen.

Wellicht heb je al eens gehoord van Topeak. Al bijna dertig jaar is het merk specialist in fietstassen, gereedschap en ander toebehoren. Het merk won bovendien diverse designprijzen en tests.

Eigenschappen

De Topeak BackLoader is een gestroomlijnde tas, geschikt voor de fiets zonder bagagedrager. Een strakke bevestiging onder het zadel en aan de zadelpen moet er voor zorgen dat de tas zo min mogelijk gaat slingeren.

De nylon tas loopt in een punt richting je zadel, om te voorkomen dat je benen de tas raken. De waterdichte binnenzak heeft uiteraard dezelfde vorm, maar heeft bovendien een erg handig ventiel. Daarmee kun je alle overbodige lucht laten ontsnappen na het inpakken en dichtrollen, wat een extra compact en stevig pakketje oplevert.

Ook handig aan het systeem van een binnen- en buitentas, is dat je de buitentas aan je fiets kan laten hangen, terwijl je gemakkelijk de inhoud meeneemt.

De binnenzak van de Topeak Backloader.
De waterdichte binnenzak met ventiel.

Wat kan er in?

De zadeltas van Topeak is er in drie formaten: zes, tien en vijftien liter. Het maximale draagvermogen van de tassen is vijf kilogram en de tas met een tien liter inhoud weegt zelf 413 gram. Tijdens de test woog de volle tas ‘slechts’ zo’n twee kilo.

Ga je een meerdaagse trektocht doen, dan is het handig om de zadeltas te combineren met meerdere tassen. In de BackLoader past bijvoorbeeld een extra setje fietskleding, een setje kleren voor na het fietsen, een handdoek en een paar slippers.

Bevestiging

Het vastmaken van de tas aan je zadel en zadelpen is een betrekkelijk eenvoudig klusje. De grote band met klittebandsluiting gaat om de zadelpen. De twee riempjes aan de bovenzijde van de tas steek je door de beugels van het zadel en klik je vervolgens vast.

Strakke bevestiging van de Topeak Backloader

Extra’s

De BackLoader heeft een aantal lusjes aan de achterzijde, zodat je een lampje aan de tas kunt hangen. Aan de bovenzijde van de tas loopt een elastiek met sluiting waaronder je gemakkelijk een kledingstuk kunt opbergen onderweg. 

Ervaring tijdens het fietsen

In eerste instantie is het heel even wennen aan de extra ballast, vooral wanneer je optrekt. Wanneer je gaat staan, dan voel je goed dat er sprake is van een andere balans van je fiets. Logisch met een tas van dit formaat, en eigenlijk wen je daar snel aan. Ga je rechtuit en heb je je snelheid gevonden, dan is de kans groot dat je na een tijdje zelfs even vergeet dat er een tas aan je zadel hangt.

De tas blijft goed op zijn plek zitten, en zakt niet naar beneden. Ook het heen en weer slingeren van de tas valt reuze mee. Dat effect is slechts een beetje voelbaar wanneer je een sprintje trekt staand op de pedalen.

Ook na een uurtje in de regen fietsen zijn alle spullen in de tas – zoals verwacht – nog lekker droog.  

Zijn er dan alleen maar positieve zaken te melden over de Topeak BackLoader? Bijna. Want ondanks zijn spitse vorm richting het zadel, kunnen de tas en je benen elkaar toch heel lichtjes raken tijdens het fietsen. Waarschijnlijk is dat verschijnsel bij een tas van dit type moeilijk te vermijden. Gelukkig is het zo subtiel, dat het wel opviel, maar eigenlijk niet irriteerde.

Bovenaanzicht van de Topeak Backloader

Conclusie

De Topeak BackLoader beviel tijdens enkele testritten erg goed en is praktisch en eenvoudig in gebruik. Zeker wanneer je de tas vult met wat lichtere items, dan ervaar je nauwelijks hinder in de vorm van gezwabber of onbalans. Kortom: een goede aanvulling wanneer je gaat bikepacken, en eigenlijk voor iedere trip waarbij je graag wat extra bagage meeneemt.

Dat de tas soms heel lichtjes je benen kan raken is wel jammer, maar zeker niet rampzalig. 

Voor de Topeak BackLoader betaal je op dit moment in de meeste webshops zo’n vijfenzestig euro. Dat is een nette prijs wanneer je de tas vergelijkt met soortgelijke tassen van andere merken.

Specificaties

  • Intern waterdicht compartiment
  • Air release ventiel
  • Materiaal: polyethylene, nylon
  • Formaat: 60 x 20 x 18 (10 liter)
  • Gewicht: 413 gram

De Topeak BackLoader koop je onder andere hier.