De Garmin Varia RTL510: achterlicht én radar ineen

De Garmin Varia RTL510: achterlicht én radar ineen

Garmin Varia RTL510 Radar

Nu de donkere dagen er weer aankomen is goede fietsverlichting essentieel. Bij Garmin gaan ze met betrekking tot je veiligheid nog een stapje verder. Hun Varia RTL510 Achteruitkijk-Radar maakt je niet alleen zichtbaar voor achteropkomend verkeer, de ingebouwde radar laat jou ook weten dat er iets aankomt.

Radars voor fietsers zijn niet nieuw, maar de Varia RTL510 Radar is het eerste model van Garmin waarbij de radarfunctie is gecombineerd met een achterlicht. Erg handig natuurijk, want een achterlicht heb je sowieso nodig. En Garmin zou Garmin niet zijn als je de achteruitkijk-radar niet kon koppelen aan een Garmin fietscomputer.

Dat laatste heeft als voordeel dat je op je beeldscherm in verschillende kleuren ziet wanneer een auto je nadert en hoe hard. Groen betekent niks aan de hand, oranje waarschuwt je voor een naderende auto, en bij een rood oplichtend scherm weet je dat iemand je nadert met een hoge snelheid.

Garmin Varia RTL510 Radar
Het scherm licht oranje op wanneer er een auto nadert.

Altijd gewaarschuwd

Het nut van een Radar zoals die van Garmin bewijst zich in de praktijk. Want alhoewel je een auto soms hoort aankomen, gebeurt het ook regelmatig dat een bestuurder je toch nog plots overvalt. Dat laatste komt voornamelijk door de (rij)wind, die ieder geluid doet verstommen. Je zult het zelf wel eens ervaren bij een harde wind.

De Garmin Varia is gemakkelijk te bevestigen en werkt samen met de Edge fietscomputers van Garmin. Garmin claimt daarbij dat je tot anderhalve kilometer afstand zichtbaar bent. De radar zelf detecteert auto’s tot een afstand van 140 meter. De lamp licht extra vel op, wanneer de auto dichterbij komt. Zelf kun je via een stip op je scherm zien hoe dicht de auto je genaderd is.

Garmin Varia RTL510 Radar
De lamp is zichtbaar in een hoek van 220 graden.

Grote zichtbaarheid

Het mooie van dit apparaatje, is dat de lamp zichtbaar is in een hoek van maar liefst 220 graden. Ook hoef je niet snel bang te zijn dat de batterij leeg raakt. Gebruik je de lamp in constante modus, dan gaat het licht tot 6 uur mee.

De Varia RTL510 Achteruitkijk-Radar vergroot dus je zichtbaarheid dankzij de lamp, en geeft je de zekerheid dat een auto je niet kan overvallen. Een geruststellende gedachte wanneer je de weg deelt met ander verkeer. 

De radar van Garmin is ingesteld op auto’s, maar dat neemt niet weg dat je ook in andere gevallen soms een signaal kunt krijgen. Bijvoorbeeld wanneer een groep fietsers je nadert.

Garmin Varia RTL510 Radar

De Varia RTL510 Achteruitkijk-Radar in het kort:

  • waarschuwt je voor achteropkomend verkeer tot wel 140 meter.
  • verlichting is zichtbaar in een hoek van 220 graden.
  • de lamp brandt extra fel bij naderend verkeer.
  • compatible met diverse Garmin fietscomputers.
  • afmetingen: 98,6 x 19,7 x 39,6 mm
  • gewicht: 71,0 g
  • standen: continu, knipperend nacht, knipperend dag.
  • lichtsterkte in lumen: 7.
  • werkt bij een opgeladen batterij tot 6 uur continu.

De Garmin Varia Achteruitkijk Radar is onder andere hier te koop.

Foto’s: Garmin