Bikepacking race Further is nu al een fenomeen

Bikepacking race Further is nu al een fenomeen

Further Adventure Cycling

Als je een trouwe luisteraar bent van de Live Slow Ride Fast podcast, of ex-prof Christian Meier volgt op Instagram, dan is de kans groot dat je deze week al hoorde over de race Further. Een extreme bikepack wedstrijd in de Franse Pyreneeën, die op heel veel manieren de grens opzoekt.

‘Nog nooit zoiets meegemaakt’ riep Laurens ten Dam deze week in zijn podcast, en hij bestempelde de bikepacktrip in de Pyreneeën als ‘misschien wel hét avontuur van de laatste vijf jaar’.

‘LTD’ finishte derde, achter James Hayden, die de race won, en de zojuist genoemde Christian Meier, de voormalige prof die tegenwoordig het zeer succesvolle The Service Course runt.

De bedenker van Further is fotograaf Camille McMillan, en vorig jaar vond de allereerste editie plaats van deze wedstrijd die in heel veel opzichten behoorlijk uniek is te noemen. Dankzij het kleine aantal deelnemers kon de race ook dit jaar doorgang vinden, ondanks alle coronabeperkingen. Weliswaar met wat aanpassingen, die gelukkig geen impact hadden op de race zelf.

Unieke ervaring

In een notendop is Further een bikepacking race van ruim 500 kilometer, met 17 segmenten, en met Gaudiès als start- en finishplaats. Een wedstrijd waarbij iedere deelnemer tussen alle verplichte segmenten zelf zijn of haar route moet bepalen. Maar behalve dat het echt een race is, draait Further volgens bedenker McMillan veel meer om de persoonlijke ervaring, dan om de competitie.

Wat dat betreft sluit Further helemaal aan bij de fietscultuur die zo populair is op dit moment. Waarbij het gaat om de unieke ervaring, het avontuur, je eigen grenzen verleggen en het ontmoeten van gelijkgestemden.

Further Adventure Cycling

Hike a bike

Een prachtig uitgangspunt natuurlijk, waardoor je bijna zou vergeten hoe bikkelhard het is om mee te doen aan Further. Want reken maar dat je afziet tijdens de race. Ongeveer zo’n tien procent van de route leg je ook nog eens lopend af. Inderdaad, met je fiets en bepakking op je rug.

Hoe zwaar het is, bleek ook uit de ervaring van Laurens ten Dam. De voormalige prof is bepaald geen groentje als het aankomt op dit soort avonturen, maar Further bleek een ware beproeving. Op het mentale vlak, maar vooral ook voor zijn lichaam. 

Tactische race

Wanneer je rust onderweg, en waar je dat doet, bepaal je helemaal zelf. Tactiek speelt dus een enorm grote rol. In meerdere opzichten, want je bepaalt ook zelf welke gear je nodig hebt, en op welke fiets je de race gaat afleggen. 

Tenslotte zijn er ook nog bepaalde segmenten in de race die je alleen bij daglicht mag afleggen, om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Maatregelen die je wedstrijd dus behoorlijk kunnen vertragen, als je timing slecht is.

Het is een onvergelijkbare race die vermoedelijk snel aan populariteit zal winnen, maar die nu al voor velen tot de verbeelding spreekt. Mede dankzij de adembenemende foto’s van oprichter Camille McMillan. En dankzij de geweldige verhalen natuurlijk van deelnemers als Laurens ten Dam, Christian Meier en winnaar James Hayden.

Voor updates over Further en meer prachtige foto’s van de race hou je het beste de Instagram account van Further in de gaten. De persoonlijke ervaring van Laurens ten Dam kun je hier terugluisteren.

Meer informatie over de race zelf vind je ook op de officiële website.

Foto’s: Further / Camille McMillan