Freedom Ride: vier 30 april de vrijheid op de fiets

Freedom Ride: vier 30 april de vrijheid op de fiets

Tijdens de Freedom Ride vier je niet alleen de vrijheid, je fietst ook langs een aantal hele bijzondere plekken die herinneren aan onze oorlogsgeschiedenis. 

Een bevrijdingsfestival op de fiets, zo mag je Freedom Ride vanuit Apeldoorn gerust wel noemen. Samen met andere wielerliefhebbers vier je namelijk de vrijheid én sta je stil bij het oorlogsverleden van ons land. 

Bijzondere plekken

Welke route je ook kiest, in alle gevallen rij je langs een aantal bijzondere plekken die verbonden zijn met onze vrijheid en onze oorlogsgeschiedenis. Dit jaar zijn dat onder meer de Oranjekazerne in Schaarsbergen, het Herinneringscentrum Apeldoornse Bosch en de Geschiedenisruimte Razzia Putten. 

Ga je voor de kortste route van 35 kilometer, dan fiets je langs Museum Collectie ’40-’45 in Beekbergen. Een ideale tocht voor het hele gezin of als je het graag rustig aan doet.

Pelotontocht

Voor de wielrenners die graag wat verder fietsen zijn er routes van 75 of 125 kilometer. Daarnaast is er net als het afgelopen jaar ook weer een pelotontocht. Doe je daar aan mee, dan fiets je onder begeleiding van de politie een route van 110 kilometer. 

Tijdens deze pelotontocht stap je ook af voor een korte ceremonie in de Oranjekazerne, om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. 

Alle routes starten bij de Politieacademie in Apeldoorn en uiteraard zijn er onderweg verschillende verzorgingsposten waar je wat kan eten en drinken.

Meer informatie over deze toertocht vind je op de website van de Freedom Ride, en dat is ook de plek om je aan te melden. Doe je mee, dan kun je bovendien een bijzonder wielershirt aanschaffen, ter herinnering aan deze dag.

Foto: Pixabay