Hoe handig zijn fietsschoenen met veters?

Hoe handig zijn fietsschoenen met veters?

fietsschoenen met veters

Als je van stijlvolle, klassieke schoenen houdt, dan zul je ze zeker kunnen waarderen: fietsschoenen met veters. Maar hoe mooi ze ook zijn, wellicht heb je nog wel je bedenkingen over de sluiting. En dan met name over hoe praktisch zo’n veterschoen nou is op de fiets.

Het kan je niet zijn ontgaan. Fietsschoenen met veters hebben de laatste jaren een flinke comeback gemaakt. Bradley Wiggins won er zelfs zijn werelduurrecord mee enkele jaren terug, en tegenwoordig sieren ze nog steeds de voeten van menig prof.

Net als bij alle schoenen, geldt ook voor fietsschoenen met veters dat de kwaliteit en afwerking van de schoenen uiteindelijk doorslaggevend zijn voor het comfort en de prestaties. Oftewel, van een high end schoen zoals de Giro Empire mag je veel meer verwachten dan van een fietsschoen van 70 euro.

Twijfel je nog of je voor een paar schoenen met veters gaat? Check dan de antwoorden van deze veelgestelde vragen.

Zitten ze strak genoeg en sluiten ze goed genoeg aan? 

Het mooie van veterschoenen is natuurlijk dat je ze op ieder punt kunt afstellen. In principe zullen ze dus perfect aansluiten op je voeten als je daar eventjes de tijd voor neemt bij het aantrekken. 

In het begin is dat eventjes wennen en proberen wat het beste voelt. Je kunt ze sowieso strakker sluiten dan je lief is, dus dat is zeker geen probleem.

Er is zelfs een kans dat je de veters in het begin te strak strikt, juist omdat je bang bent dat ze onderweg te los zitten. En omdat je voeten tijdens het sporten nog wat uitzetten ga je dat zeker voelen. 

Waarschijnlijk is dat na één of twee keer over. Gaandeweg zul je er minder bewust mee bezig zijn, en weet je automatisch hoe strak ze moeten.

Veters en een ketting, is dat wel een goed idee?

Het is waarschijnlijk je eerste gedachte als je aan fietsschoenen met veters denkt. Een veter en een ketting, dat klinkt niet als een hele fijne combinatie.

Gelukkig kun je de veters, nadat je ze op een normale wijze gestrikt hebt, vaak op een hele simpele wijze wegsteken. Onder een elastiek die zich op de tong van de schoen bevindt bijvoorbeeld, zoals bij de Classic schoenen van Rapha.

Zo’n handig systeempje is niet bij iedere wielrenschoen met veters aanwezig, dus dat is zeker een aandachtspuntje bij je keuze. in het ergste geval kan het zijn dat je ze gewoon moet wegdrukken in de schoen, wat natuurlijk niet zo ideaal is.

Wat zijn de nadelen van fietsschoenen met veters?

Zijn er nadelen aan fietsschoenen met veters? Uiteraard, want niks is tenslotte perfect. Maar of dat echt bezwaarlijke problemen zijn valt te bezien. 

Het is bijvoorbeeld waar dat je de veters niet even snel wat vaster of losser kunt maken, terwijl je op de fiets zit. Aan de andere kant moet je je afvragen hoe vaak dat zal voorkomen. Hoe vaak heb je bijvoorbeeld die behoefte als je gaat hardlopen?

Een veter kan ook breken natuurlijk, al is die kans wel heel erg klein. Bovendien gebeurt dat altijd wanneer je de schoenen strikt, wat in de meeste gevallen thuis is. Een extra zetje veters voorradig hebben is dus altijd slim.

Dat een veter in theorie tussen je ketting kan komen is al besproken. Als je een beetje zorgvuldig je fietsschoenen aantrekt, dan kan dat eigenlijk niet voorkomen.

Voor wie zijn fietsschoenen met veters het meest geschikt?

Uiteraard zijn ze geschikt voor jou als je ook weg bent van die kenmerkende stijlvolle, klassieke uitstraling. Maar ben je iemand die vaak zijn wielrenschoenen blijft afstellen onderweg? Dan is zo’n veterschoen misschien niet helemaal je ding.

Koop je een paar high end fietsschoenen met veters, dan zijn ze ook zeker geschikt om wedstrijden mee te fietsen. De duurdere modellen behoren tot het topsegment, zijn licht en hebben stijve zool van carbon.

Welke merken verkopen fietsschoenen met een vetersluiting?

Het aanbod is misschien wel groter dan je denkt. Giro, Pearl Izumi, Rapha en Vittoria hebben dit type schoenen bijvoorbeeld in hun assortiment, om maar een paar merken te noemen. Daarbij kan de prijs en dus de kwaliteit per merk en model wel heel erg verschillen.

Of jij valt voor fietsschoenen met veters is natuurlijk een persoonlijke smaak. Maar als het gaat over de kwaliteit en het gebruik, dan zijn er niet zo gek veel belemmeringen waardoor je zou moeten twijfelen over de schoenen. 

Foto: Rapha