Fietskleding: 5 missers die je wilt voorkomen

Fietskleding: 5 missers die je wilt voorkomen

Niks is zo veranderlijk als het weer. En dus moet je ook telkens weer de afweging maken wat je precies gaat dragen op de fiets. Niet zo eenvoudig soms, ook al heb je een kast vol fietskleding. Maar wat je ook kiest, voorkom in ieder geval deze missers.

Vertrekken met te weinig kleren omdat het nog wel opwarmt

Vertrek je ’s morgens vroeg? Dan zou je kunnen denken dat het nog wel opwarmt, waardoor je met wat minder kleding kunt volstaan. Het mogelijke gevaar daarvan is echter dat je eerst flink afkoelt, waarna je het nooit meer voldoende warm krijgt.

In zo’n geval kun je beter een laagje extra aantrekken, een dunne bodywarmer bijvoorbeeld, die je later gemakkelijk uittrekt. 

Regenkleding dragen als het (nog) niet regent

Regenkleding is een fijne uitvinding op dagen dat je het verre van droog houdt. Maar een goede timing om je regenkleding aan te trekken is wel heel belangrijk. Alvast je regenkleding aantrekken bijvoorbeeld als het nog droog is, zodat je niet hoeft af te stappen onderweg, is bijvoorbeeld een slecht idee. 

Je zult het nodeloos warm krijgen en zweten in je regenkleding, wat je fietsrit erg oncomfortabel maakt.

Een warm jack dragen als je twijfelt over de temperatuur

Een heerlijk warm winterjack is echt een uitkomst op gure dagen. Hij houdt je immers prima warm, waardoor je comfortabel blijft fietsen. Maar is het wat minder koud, dan is een winterjack een stuk minder praktisch. Je doet hem niet zomaar even uit namelijk onderweg. Ten eerste is hij vermoedelijk te groot om op te bergen, maar je draagt er waarschijnlijk ook te weinig onder.

Beter kun je in zo’n geval dus voor meerdere lagen kiezen. Waarbij de toplaag gemakkelijk uit kan als het net iets te warm blijkt.

Geen zweetshirt dragen

Als er één kledingstuk bijdraagt aan je comfort op de fiets, dan is het wel een zweetshirt. Het shirt is gemaakt om je zweet op te vangen en daarmee is het een essentieel kledingstuk. Zeker in de koudere maanden zul je hem daarom met liefde dragen. Maar ook zomers doe je er goed aan om zo’n shirt te dragen als je fietst. Zeker als je onderweg te maken krijgt met wisselende temperaturen.

Gelukkig zijn er verschillende zweetshirts voor de zomer en de winter, waardoor het nooit vervelend hoeft te zijn om er eentje te dragen.

Een onderbroek dragen onder je fietsbroek

Een open deur zou je zeggen als je al wat langer fietst. Maar je moest eens weten hoeveel fietsers hier nog mee de fout in gaan. Een fietsbroek met zeem is gemaakt om te dragen zonder onderbroek. Daardoor werkt de zeem beter, en voorkom je schuurplekken en huidirritatie. Ben je het eenmaal gewend (wat slechts een paar minuten duurt waarschijnlijk), dan wil je nooit anders meer.  

Fiets je nog niet zo lang, dan is het trouwens logisch dat je soms een wat minder gelukkige keuze maakt qua fietskleding. En een geheimpje: zelfs de meest ervaren fietsers overkomt het nog zo af en toe. 

De belangrijkste tip is vooral om goed het weer te checken voordat je vertrekt. En twijfel je nog over hoeveel je moet aantrekken, zorg er dan voor dat je opties hebt onderweg om iets aan of uit te trekken.

Misschien is je voorbereiding daardoor wat langer, maar daar profiteer je mooi wel van onderweg.

Foto: Unsplash