Op deze manier verpest slecht weer je fiets-uitje niet

Op deze manier verpest slecht weer je fiets-uitje niet

Afgelopen week kwamen we er zelf weer eens achter. Ook al zijn de weersverwachtingen slecht, dat hoeft een fietsweekend niet te verpesten. Zeker niet wanneer je wat extra maatregelen treft.

Even was het de vraag, een week van te voren. Zullen we ons fietsweekend cancelen? Toch kozen we ervoor om te gaan en daar waren we achteraf erg blij mee.

Wel gingen we goed voorbereid, en met bijgestelde verwachtingen. Het volgende hielp daarbij enorm.

Bekijk het per dag

Eindeloos veel regen zat er aan te komen. En zelfs de meest optimistische weersite kon geen lichtpuntje bedenken. Ja, dat er kans was op regenbogen… 

Ons motto was daarom: we bekijken het van dag tot dag, afhankelijk van het weer. We konden later vertrekken bijvoorbeeld, of de rit wat inkorten. Alles was mogelijk.

Wees realistisch

Een hele lange rit op zaterdag was ons uitgangspunt, maar uiteindelijk besloten we wat korter te gaan. Geen vijf of zes uur dus, maar ruim drie uur. De kans was groot namelijk dat we flink wat buien zouden treffen. Buien die je ontzettend doen afkoelen, wat je ook aantrekt.

Het resultaat was dat we korter op de fiets zaten, maar wel genoten. 

Wees flexibel

Heb je geen zin om op voorhand je plannen bij te stellen? Kan natuurlijk, maar dan helpt het wel om je flexibel op te stellen. Als je tenminste een lijdensweg wilt voorkomen.

Ga dan met de gedachte op pad dat je een rit altijd nog kunt inkorten. Mocht het echt flink tegenvallen onderweg.

Tref wat extra voorbereidingen

Uiteraard hielpen wat extra maatregelen ook om ons weekend te redden. Extra warme kleding ging mee, net als extra schoonmaakspullen, overschoenen en een reservepaar fietsschoenen. 

Én ook nog heel veel kranten, om in onze schoenen te stoppen. Waardoor die schoenen weer op tijd droog werden. 

Kijk naar de lucht (en niet te veel naar de weer-apps)

Iets wat we tenslotte ook (weer) leerden. Laat je niet te veel leiden door alle radars, en andere weer-apps. Vaak pakt het anders uit namelijk dan wat je op je telefoon ziet. 

Die enorme bui die op ons af zou komen, ging mooi aan ons voorbij. En omgekeerd zagen we die onaangename hagelbui nooit aankomen.

Schuil op tactische momenten

Vaak was het de afweging: gaan we schuilen of fietsen we door? Je kunt niet eindeloos afstappen op een regenachtige dag natuurlijk, maar voor een korte, felle bui stopten we vaak wel. 

Vooral aan het begin van de rit is dat erg fijn. Je houdt het daardoor langer droog en verkleumt minder snel. En als je op die plek ook nog eens koffie kunt drinken, dan ben je helemaal goed bezig!

Foto’s: In de Kopgroep