Fietsbanden recyclen: hier kun je ze inleveren

Fietsbanden recyclen: hier kun je ze inleveren

oude binnenband

We recyclen steeds meer afval en dat is een goede zaak. De binnen- en buitenbanden van onze fiets komen echter nog vaak bij het restafval terecht. Maar wist jij dat dat niet per se hoeft?

Je kan het je bijna niet voorstellen misschien, maar in Nederland hebben we samen meer dan 23 miljoen fietsen. Aangezien veel van die fietsen niet stilstaan, slijten we jaarlijks ook heel wat fietsbanden. En je raad het al, die komen grotendeels in het restafval terecht als we ze afdanken.

Hoe mooi zou het zijn als we die allemaal kunnen recyclen… Zo ver is het helaas nog niet, maar er zijn inmiddels wel een aantal mogelijkheden om je banden in te leveren.

Binnenbanden

Bij heel veel Schwalbe-dealers in Nederland kun je oude binnenbanden inleveren, waarna Schwalbe er weer nieuwe binnenbanden van maakt. Dat zorgt dat voor een grote energiebesparing.

Schwalbe is sowieso goed bezig op het vlak van duurzaamheid, want de binnenbanden die het zelf produceert zijn volgens eigen zeggen honderd procent recyclebaar. En koop je op dit moment een nieuwe band van Schwalbe, dan bestaat deze band voor twintig procent uit gerecycled materiaal. 

De dealers die meewerken aan het inzamelen van binnenbanden vind je hier

Buitenbanden

Wie ook zijn buitenbanden wil inleveren, kan daarvoor helaas nog niet op heel veel plekken terecht. Maar er zijn al wel een aantal gemeenten die fietsbanden inzamelen in hun milieustraat. Check dus even of dat ook in jouw gemeente het geval is. Dan heb je voortaan een betere bestemming voor al je versleten buitenbanden.

Zie je geen kans om ze ergens in te leveren, dan horen je binnen- en buitenbanden bij het restafval. Maar hoe meer banden niet die weg gaan, hoe beter natuurlijk.

Bronnen: Afvalscheidingswijzer en Schwalbe