Deze fiets-verkeersregels kent bijna niemand

Deze fiets-verkeersregels kent bijna niemand

De fiets? Die zit zo’n beetje ingebakken in onze cultuur. Van kinds af aan fietsen we werkelijk overal naartoe. En we doen er zelfs een examen voor. Maar ken jij alle fiets-verkeersregels nog? De kans is namelijk groot dat jouw racefiets niet helemaal aan de wet voldoet…

Iedere burger wordt geacht de wet te kennen. Maar eerlijk gezegd zou het niet zo gek zijn als sommige fietswetten wat zijn weggezakt in je geheugen. Want het zijn er nog al wat. En de allerbelangrijkste regels, die ken je vast. Die hebben namelijk direct met je eigen veiligheid te maken.

Maar wat als jij vanavond een rondje op je racefiets zou rijden… Wat zou jij kwijt zijn aan boetes als de wet consequent werd gehandhaafd? Doe de test, en kijk welke van de volgende regels jij (nog) kent. En welke je toepast!

Aan beide trappers behoren twee reflectors te zitten

Wacht even, reflectors in de trappers? Is een trapper volgens de wet hetzelfde als een pedaal? In de trappers van een fiets moeten in totaal vier ambergele of gele reflectoren zichtbaar zijn volgens de wet. 

Koop je een fiets met gewone trappers, dan zijn die reflectoren standaard aanwezig. Maar heb je mountainbike-, of race-pedalen gemonteerd op je fiets, dan is van reflectoren natuurlijk geen sprake. Waarschijnlijk wordt dat gewoon gedoogd door de politie. Of ken jij iemand die wel eens een boete heeft gehad?

Mankement: geen reflectie op je trappers.
Boete: €35.

Je wielen hebben verplicht reflectors

Zowel je voor- als achterwiel heeft volgens de wet witte of gele reflectoren. Deze reflectoren moeten aan beide zijden van de wielen zo dicht mogelijk bij de velg zijn gemonteerd. Dat mag trouwens ook op de band zelf zijn. 

Dat laatste is bij een racefietsband meestal niet het geval. Al zijn ze er wel en moet je er wel heel goed naar zoeken. En reflectors tussen de spaken zijn ook al niet populair in het peloton. Ook al een lastig puntje dus voor de meeste wielrenners.

Mankement: geen reflectie op je wielen.
Boete: €35.

Een fiets heeft achter verplicht een rode reflector

Iedere fiets moet voorzien zijn van een rode reflector aan de achterzijde, die bovendien voorzien moet zijn van een goedkeuringsmerk. Deze reflector moet zijn aangebracht op een specifieke plek. Tussen de bagagedrager en het spatbord namelijk, op een hoogte van 35 tot 90 centimeter boven de weg. 

Als het spatbord en de bagagedrager ontbreken – en die kans is groot als jij op een racefiets rijdt – dan mag de reflector zich ook onder het zadel bevinden. Ook dan heeft de gemiddelde wielrenner vermoedelijk een probleempje…

Mankement: kapotte (of afwezige) rode reflector.
Boete: €35.

Het is verboden om een verplicht fietspad te negeren

Eigenlijk best logisch dat fietsers op het fietspad dienen te fietsen. Dat is normaal gesproken ook de meest veilige plek voor fietsers. Maar dat je volgens de wet direct strafbaar bent wanneer je gevoelsmatig de weg verkiest boven het fietspad, dat wist je misschien nog niet. Die regel geldt dus ook binnen de bebouwde kom.

Gedrag: negeren verplicht fietspad.
Boete: €55.

Een fietslicht mag niet knipperen

Ook al hebben veel fietslampjes tegenwoordig een knipper-functie, de lichtjes behoren permanent te branden. Wit of geel licht voor, en rood licht achter. De verlichting hoeft tegenwoordig niet meer per se op de fiets te zitten, op je romp is ook goed. Als de lichten maar continu zichtbaar zijn.

Opvallend: In Nederland zijn er geen vereisten omschreven voor de lichtsterkte. Dus ook een batterijlampje dat heel weinig licht afgeeft, voldoet aan de regels.

Extra fietsverlichting is niet toegestaan

Heb je het idee om met een paar grappige lampjes je fiets extra op te laten vallen of te versieren? Dan kan je dat een prent opleveren van 55 euro. Het is namelijk verboden om meer dan één voor- of achterlicht op je fiets te hebben.

Gedrag: extra fietsverlichting op je fiets.
Boete: 55 euro
.

Een werkende fietsbel is altijd verplicht

Deze regel zal je niet zo heel vreemd voorkomen. Maar dat het je ook meteen een boete kan opleveren wanneer er geen bel op je fiets zit, dat had je misschien niet gedacht. 

Een fietsbel is natuurlijk superhandig, ook op een racefiets. Toch wil dat belletje nog wel eens ontbreken bij veel wielrenners. Herkenbaar en bij jou ook het geval? Nu weet je dus dat het je ook nog eens een boete kan opleveren, als de politie een hele ijverige bui heeft.

Mankement: geen bel, of een kapotte bel op je fiets.
Boete: 35 euro.

De kans dat je daadwerkelijk een boete krijgt voor een van bovenstaande overtredingen is trouwens klein. Meestal zul je er vanaf komen met een waarschuwing. Als de politie überhaupt al aandacht schenkt aan zoiets als een ontbrekende reflector, of een extra lampje.

Zorg in ieder geval dat je zo goed mogelijk zichtbaar bent, met goede fietsverlichting. En wees een dame of heer in het verkeer. Want je eigen veiligheid en die van anderen is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Bron: Fietsersbond.nl. Alle boetes zijn exclusief € 9,- administratiekosten en gelden voor personen van 16 jaar en ouder. Onder de 16 jaar moeten de ouders betalen en wordt de boete gehalveerd.

Foto: Flickr