5 tips om je eerste Festive 500 succesvol te volbrengen

5 tips om je eerste Festive 500 succesvol te volbrengen

Ook dit jaar staat-ie bij heel veel wielrenners weer in de agenda: Rapha’s Festive 500. De challenge waarbij je tussen kerstavond en oudejaarsavond 500 kilometer aflegt. Denk jij erover om dit jaar voor het eerst mee te doen? Dan zijn hier nog 5 tips, waardoor je er zeker weten het maximale uithaalt.

Je mag het inmiddels gerust een traditie noemen tijdens de feestdagen. Voor de elfde keer al namelijk daagt Rapha jou als wielrenner uit om flink wat kilometers te maken tijdens de laatste 8 dagen van het jaar. En voor de eerste keer ooit mag je de afstand ook virtueel volbrengen. 

Wanneer je er altijd al aan dacht om eens deel te nemen aan deze challenge, dan heb je nu dus echt geen excuus meer om op de bank te blijven zitten. Daarnaast kan het net die motivatie geven die je zocht, om het jaar sportief gezien goed af te sluiten.

Mocht het inderdaad de eerste keer zijn dat je de uitdaging aangaat, dan zijn hier nog wat tips om van de Festive 500 een succes van te maken.

Zoek gezelschap

Zo’n 500 kilometer fietsen in 8 dagen tijd, terwijl het buiten ook nog eens een schraal weertje is waarschijnlijk. Je moet jezelf waarschijnlijk wel even oppeppen voor je er aan begint.

Wat dan kan helpen is dat je er niet alleen voor staat. Spreek je af met andere fietsers, dan heb je bovendien meteen een stok achter de deur. Ook zullen de kilometers heel wat sneller voorbij schieten als je er een gezellig onderonsje van maakt. Zelfs al is dat in een virtuele wereld.

Natuurlijk dien je dit jaar wel rekening te houden met de beperkingen die gelden. Ga dus maximaal met z’n vieren op pad, en hou voldoende afstand tot elkaar.

Laat je inspireren

Het kan goed zijn dat je nog wel wat inspiratie kunt gebruiken, voor je begint. Dan is het slim om Rapha nu te gaan volgen op Instagram, als je dat nog niet deed. Via Instagram Live zul je namelijk regelmatig tips krijgen en inspirerende talks met bekende wielrenners voorbij zien komen. De hele maand december kun je updates verwachten over de Festive 500.

Deel jij je vorderingen tijdens de challenge via social media? Dan gebruik je natuurlijk de hashtag #festive500. Diezelfde hashtag kun je uiteraard ook gebruiken om te zoeken naar inspirerende content, mocht je er zelf even doorheen zitten.

Geniet van iedere kilometer

Ben je er klaar voor om de uitdaging aan te gaan? Vergeet dan niet om te blijven genieten als je eenmaal onderweg bent. De Festive500 mag dan een challenge zijn, het draait vooral om de ervaring dat jij met heel veel anderen wereldwijd het jaar op sportieve wijze afsluit. 

Ook al fiets je uiteindelijk maar de helft van die 500 kilometer: meedoen is wat uiteindelijk het meest telt.   

Denk flexibel

Natuurlijk is het van oorsprong de spirit van de Festive 500, om er ook op de koudste dagen op uit te trekken. Maar geneer je zeker niet om kilometers te maken in de virtuele wereld. Of je nu binnen of buiten fietst, het is en blijft een challenge, en heel veel mensen doen het je niet na. 

Nog snel even een rondje maken op Zwift voordat je aan het kerstdiner begint behoort dus gewoon tot de mogelijkheden. 

Neem alvast een aanloop

In 8 dagen 500 kilometer fietsen kan er behoorlijk inhakken als je dat niet gewend bent. Begin dus nu al met je voorbereiding, als je vreest voor een echte slijtageslag. Gewoon door nu alvast wat extra uren te maken op de fiets. 

Zo zou je doordeweeks een aantal korte sessies kunnen doen, gecombineerd met een wat langere tocht in het weekend. Bedenk maar zo: een goede voorbereiding is het halve werk. 

Doe jij dit jaar mee aan de Festive 500? Vergeet dan niet om je aan te melden op Strava. En deel vooral ook je ervaringen op alle social kanalen met de hashtag #festive500. Daar kun je dagelijks namelijk hele mooie prijzen mee winnen.

Foto: Billy Huynh