Expeditie Noord-Zuid: fiets van Groningen naar Limburg

Expeditie Noord-Zuid: fiets van Groningen naar Limburg

gravelbike met bepakking

Hoe ontdek je de mooiste plekken van Nederland? Door een fietstoer dwars door het land te maken natuurlijk, weg van de gebaande paden. Dankzij Gravelrides.cc is er nu zo’n route, van Groningen naar Limburg, over de mooiste gravelpaden van het land.

Expeditie Noord-Zuid is de naam van deze graveltocht en door zijn afstand van 653 kilometer is het een echte bikepacktoer, die je in heel goed in ongeveer een week kunt fietsen. 

Christiaan Warger  – bedenker van de route en oprichter van Gravelrides.cc – reed de route zelf voor het eerst in 2020. Toen kreeg hij namelijk het idee voor een gravelversie van het Pieterpad.

Warger is inmiddels een expert als het aankomt op gravelroutes, en voor deze graveltocht verbond hij dan ook de mooiste bestaande gravelroutes aan elkaar. De route begint bij het Centraal Station van Groningen en eindigt in het zuidelijkste puntje van Limburg, bij het Drielandenpunt op de Vaalserberg. 

In hoeveel etappes je de route fietst, dat mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Maar hoe dan ook wacht er een avontuurlijke tocht op je, met heel wat afwisseling. 

Veranderend landschap

Heidevelden, akkers en bossen wisselen zich af, en het landschap verandert telkens als je verder afzakt naar het zuiden. Uiteraard fiets je ook over de Veluwe, van Hattem tot aan Arnhem. Daarna gaat de route verder richting Nijmegen en Roermond, via onder meer de Maasduinen en Nationaal Park De Meinweg.

Keitjes, smalle paden en mul zand: je komt het allemaal tegen onderweg, en geleidelijk aan begint tenslotte het heuvelland wanneer je in Zuid-Limburg arriveert. 

Vanaf Valkenbrug begint echt het hoogtepunt van dit gravelavontuur, en de mooiste plek om deze route te finishen is uiteraard het Drielandenpunt.

Nieuwsgierig geworden naar deze route? Op deze plek krijg je meer informatie over de tocht, en dat is ook de plek waar je de route kunt downloaden als gpx-bestand. 

Je leest er ook uitgebreid hoe het Christiaan zelf verging toen hij de route reed, en hij doet je ook nog een aantal aanbevelingen voor slaapplekken.  

Ga je deze gravelroute fietsen, dan zijn banden van 40 millimeter trouwens echt aan te raden. En hou er ook even rekening mee dat het Kroondomein jaarlijks van 15 september tot en met 25 december gesloten is. Gedurende die periode is een alternatieve route voor dit traject.

Foto: Marek Piwnicki