Proef de sfeer van het vintage wielrennen tijdens Eroica

Proef de sfeer van het vintage wielrennen tijdens Eroica

vintage racefiets

Het is tijd om je oude stalen ros weer van stal te halen, want dit weekend vindt Eroica Valkenburg voor de zesde keer plaats. Dé ode aan het wielrennen van weleer.

Als je gek bent van oude racefietsen, of van het oude wielrennen, dan heb je vast al eens van Eroica gehoord. Deze speciale toertochten waarbij iedereen op retro fietsen rijdt en vintage kleding draagt, heeft zijn oorsprong in Italië. Maar tegenwoordig vind je deze tochten over de hele wereld.

Dat dit evenement ook in Limburg plaatsvindt is geen toeval. In Zuid-Limburg barst het namelijk van de wielerhistorie zoals je weet. En een retro-event is daar dus helemaal op zijn plek.

Drie afstanden

Voor de Eroica-toertocht van zaterdag zijn er drie afstanden waaruit je kunt kiezen: 65, 100 en 150 kilometer. Elke tocht heeft daarbij zijn eigen thema. 

De 65 kilometer is er voor de genieters en voor iedereen voor wie deze tocht nieuw is. Fiets je de 100 kilometer, dan fiets je de vele iconische hellingen van Limburg op. De Drielandenroute van 150 kilometer is tenslotte een ode aan de Euregio.

Voor welke route je ook gaat, in alle gevallen zul je ook regelmatig over gravelwegen fietsen. Net zoals in vroegere tijden.

vintage racefiets

WK Revival Ride op vrijdag

De tocht van zaterdag is uiteraard het hoogtepunt van deze Eroica, maar daar houdt het niet bij op. Deze editie is er namelijk ook een WK 1938 Revival Ride, op vrijdag. Het WK van 1938 was een van de zwaarste edities ooit, en dat de deelnemers 27 keer over de Cauberg moesten, kan er iets mee te maken hebben… Dat laatste hoef jij niet gelukkig! 

Festival

Geen plannen om deel te nemen aan deze Eroica? Evengoed is het dan een aanrader om het festival op vrijdag of zaterdag te bezoeken. Niet alleen om de deelnemers aan te moedigen en de sfeer te proeven, maar ook om te genieten van muzikale optredens en heerlijke regionale gerechten. Dit alles vindt plaats bij de start en finish, aan de voet van de Geulhemmerberg in Valkenburg.

Wil je wel meedoen, maar heb je geen vintage racefiets? Wellicht dat je hier dan nog een fiets kan huren. Daarnaast zijn er tijdens het festival ook marktkraampjes waar je retro fietskleding kunt kopen. 

Op deze plek vind je meer informatie over Eroica Valkenburg. En check vooral ook de exacte regels als je van plan bent om mee te doen.

Alvast een paar belangrijke regels: lycra en klikpedalen zijn niet toegestaan, en je fiets dient van 1987 te zijn of eerder. (Tenzij het een replicamodel is.) Een moderne helm is wel toegestaan.

Foto’s: Unsplash